Brandweermensen gaan korter werken met behoud van loon

DEN HAAG. De brandweer krijgt werkweken van 48 uur per week in plaats van de huidige 54. Daarvoor hoeft geen loon te worden ingeleverd. Dat zijn de vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten gisteren overeengekomen. Bovendien krijgen de brandweerlieden met terugwerkende kracht tot vorig jaar juni de uren die zij boven de 48 uur hebben gedraaid, uitbetaald. Voor de extra uren in 2007 krijgen ze 150 procent betaald. Het akkoord maakt een einde aan een slepend conflict over de dienstroosters van de brandweerlieden. Zij werken 24 uur op, 48 uur af. Dat komt, inclusief slaapdiensten, neer op een werkweek van 54 uur. Volgens Europese regels mag dat niet meer dan 48 uur per week zijn en volgens een uitspraak van het Europees Hof van Justitie gelden slaapdiensten ook volledig als werktijd. De Nederlandse wet is vorig jaar juni daaraan aangepast.