Belgie

Fantastisch breien Textielkunstenaar Kaffe Fasset (San Francisco, 1937) leerde begin jaren ’70 breien tijdens een treinreis van Schotland naar Londen. De trui die dat opleverde, belandde meteen in het modetijdschrift Voggue. Nu is Fasset de ster en goeroe van de internationale brei-, patchwork- en borduurwereld. Een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Modemuseum in Hasselt toont dat dat niet uit de lucht is gegrepen. Fasset ontwerpt fantastische, meestal geometrische patronen met schitterende kleurencombinaties voor allerlei soorten handwerken. Zijn patch- en breiwerk doen denken aan designs uit India en Vietnam, waar hij een deel van zijn inspiratie vandaan haalt. De expositie gaat ook in op de technieken waarmee hij tot zijn kleurrijke resultaten komt.

Kaffe Fasset, Modemuseum, Gasthuisstraat 11, Hasselt, t/m 24 juni, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 11239621 en www.hasselt.be

Kijk op Europa Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel illustreert met Kijk op Europa de invloed die de Europese kunst, geschiedenis en actualiteit in de 19de eeuw hadden op de Duitse schilderkunst. Griekenland, Italië en Noorwegen drukten er met ideeën over ‘beschaving’, ‘heimwee’ en ‘mythen’ hun stempel op. Uiteraard speelde de schilderkunst in Frankrijk, van het realisme tot de hausse aan laat 19de-eeuwse stromingen, een hoofdrol in de tweede helft van de 19de eeuw. Voor het eerst wordt ook getoond hoe de Duitsers, met boegbeelden als Goethe en Rilke, tegen Europa aankeken.

Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, t/m 20 mei, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 25078200 en www.bozar.be

En verder Albrecht Dürer, grafiek uit Brugse collecties, t/m 20 mei, Arentshuis, Brugge 0032 50448711, www.museabrugge.be