Bayern door na recordtreffer Makaay

Van Bommel en Makaay (Bayern) juichen. Foto AFP Bayern Munich's Dutch striker Roy Makaay celebrates with Mark van Bommel after scoring the 1-0 against Real Madrid during their Champions League last sixteen second leg football match, 07 March 2007 at the Allianz-Arena in Munich. AFP PHOTO DDP/OLIVER LANG AFP

Met een bijzondere Nederlandse inbreng in positieve en negatieve zin, heeft Bayern München zich gisteravond ten koste van Real Madrid geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League.

In München moest het elftal van trainer Ottmar Hitzfeld de in Spanje opgelopen 3-2 achterstand goedmaken. Dankzij Roy Makaay gebeurde dat al na 10,2 seconden. Salihamidzic profiteerde direct na de aftrap van een een fout van Roberto Carlos en stelde met een pass de Nederlandse spits in staat 1-0 te maken. Het was de snelste treffer ooit in de Champions League. Het record stond tot gisteravond op naam van Gilberto Silva van Arsenal. De ploeg uit Londen maakte de vroege treffer op 25 september 2002 in Eindhoven tegen PSV.

Real Madrid herstelde met moeite van de vroege klap die Makaay had uitgedeeld. De voormalige speler van Vitesse kreeg net als Mark van Bommel ook kansen op 2-0. De wanhopige Madrid-coach Fabio Capello bracht Guti in het veld voor Emerson. Maar de beste kansen bleven voor Bayern, dat in de 66ste minuut de voorsprong vergrootte. Lucio maakte uit een hoekschop 2-0.

Ruud van Nistelrooy, die met een kopbal al dicht bij een tegentreffer was geweest, bracht in de 83ste minuut de spanning terug door een strafschop te benutten. Bij het toekennen van de penalty, waarop weinig was aan te merken, wond Van Bommel zich zo op tegen arbiter Michel dat hij met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Hetzelfde overkwam Diarra van Real.

In de aanloop naar het duel had Hitzfeld de oud-PSV’er nog geprezen als de leider van Bayern München. Het doelpunt dat Van Bommel in Madrid maakte, was gisteravond van groot belang voor de einduitslag aangezien er na de strafschop van Van Nistelrooy niet meer werd gescoord. Al zag de ‘koninklijke’ een doelpunt van Ramos in de 89ste minuut wegens hands nog afgekeurd. Van Bommel is door zijn rode kaart geschorst voor de volgende wedstrijd in de kwartfinale.

Saillant gegeven: in de duels tussen Bayern en Real hadden drie bij bondscoach Van Basten uit de gratie geraakte spelers een bijzondere inbreng.

Op Old Trafford in Manchester keepte een international wiens aanwezigheid in Oranje nog steeds onomstreden is: Edwin van der Sar. De ploeg van manager Alex Ferguson had in Lille al een voorsprong van 1-0 opgebouwd. De aanvoerder van Oranje moest gisteravond regelmatig in actie komen bij de aanvallen van de Franse ploeg. Maar Lille was niet bij machte een treffer te forceren. Daarin slaagde Henrik Larsson wel. In de 72ste minuut maakte de Zweed met een simpele kopbal het winnende doelpunt voor United. Larsson, die enkele maanden was gehuurd, keert weer terug naar zijn geboorteland om daar zijn succesvolle loopbaan te beëindigen.

In het duel tussen AC Milan en Celtic waren de doelpunten schaars. Na de 0-0 in Glasgow leverde ook de confrontatie in Milaan in negentig minuten geen goals op. De Braziliaan Kaká besliste de wedstrijd in de derde minuuut van de verlenging in het voordeel van Milan na een fraaie actie. Bij de thuisploeg trad Clarence Seedorf aan, Celtic speelde met Jan Vennegoor of Hesselink en Evander Sno. Allen zitten ze in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Slovenië, eind deze maand.

Eergisteren al plaatsten Liverpool, Chelsea, Valencia en AS Roma zich voor de kwartfinales. Met drie teams is Engeland het best vertegenwoordigd. De loting is morgen in Nyon. De kwartfinales worden in de eerste helft van april gespeeld.