Bacteriën tegen giftige pcb`s groeien in het lab

rotterdam, 8 maart. Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute in de VS kunnen bacteriën kweken die pcb`s in de bodem afbreken. Pcb`s zijn giftige chloorhoudende organische stoffen die zich vooral ophopen in vetweefsel. Tot eind jaren zeventig werden ze toegepast als koelvloeistof in transformatoren en condensatoren. Op veel plaatsen - ook in Nederland - zijn slib en bodem verontreinigd met pcb`s. Donna Bedard en collega`s isoleerden pcb-afbrekende bacteriën van het geslacht Dehalococcoides uit de rivier Housatonic. Nieuw is dat ze kweekomstandigheden creëerden waarbij deze bacteriën zich goed vermeerderen. Dat lukt alleen onder uitsluiting van zuurstof. Het betekent dat de bacteriën de pcb`s ter plekke kunnen afbreken, want slib en bodem zijn meestal zuurstofloos. De studie verschijnt volgende maand in Applied and Environmental Microbiology.