Alweer verrassend, de Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren is superblij met één zetel.

Ook de Eerste Kamer krijgt nu een waakhond voor dieren.

„Wij zijn geen ééndagsvlieg. De Partij voor de Dieren breekt door.” Partijleider Marianne Thieme is „superblij” met één zetel in de Eerste Kamer. „Maar als alle stemmen zijn geteld, zou het mij niet verbazen als het er uiteindelijk twee worden.”

Wie de zetel(s) in de senaat gaat(n) bezetten is op dit moment nog niet bekend. „We voeren nog sollicitatiegesprekken.” De Partij van de Dieren – sinds 22 november 2005 met twee zetels in de Tweede Kamer – had er rekening mee gehouden dat de partij met een zetel in de senaat zou komen. Dat er desondanks nog geen kandidaten zijn, heeft te maken met het feit dat de Partij voor de Dieren „een jonge partij is: we hebben nog veel te doen”.

Ook in de Eerste Kamer wil de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme „als waakhond” optreden voor het dierenwelzijn. „Dezelfde taak die we nu ook in de Tweede Kamer vervullen.”

De Partij van de Dieren kreeg 2,5 procent van de stemmen, tegen 1,8 procent bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. We zijn, zegt Thieme, „niet meer weg te denken in de Nederlandse politiek: met de doorbraak van de Partij voor de Dieren staat het onderwerp van het dierenwelzijn definitief op de politieke agenda.”

    • Cees Banning