Alex laat Engelse topclub met lege handen achter

Alex juicht na zijn gelijkmaker, zeven minuten voor het laatste fluitsignaal. Ook Timmy Simons viert het doelpunt waarmee PSV de kwartfinale van de Champions League heeft bereikt. Rechts Phillip Cocu. Foto Bas Czerwinski 07-03-2007, LONDEN. ARSENAL - PSV. ALEX VIERT ZIJN GELIJKMAKER MET TIMMY SIMONS EN COCU. FOTO BAS CZERWINSKI voetbal Champions League Czerwinski, Bas

rsenal1PSV1

Ruststand 0-0. 58. Alex (e.d.) 1-0, 83. Alex 1-1. Scheidsrechter: Hamer (Lux). Toeschouwers: 60.073.

Londen, 8 Maart. - Uitgerekend een voetballer die met het geld van Chelsea naar Nederland kon worden gehaald, maakte gisteren een einde aan het Europese optreden van Arsenal. De Braziliaan Alex leek de schlemiel van de avond te worden, maar groeide in het Emirates Stadion uit tot de held van PSV. De Braziliaanse verdediger maakte na bijna een uur een eigen doelpunt. Zeven minuten voor tijd zette ‘De Tank’ met een knalharde kopbal PSV op gelijke hoogte, waardoor de club uit Eindhoven zich plaatste voor de kwartfinales van de Champions League.

Met een brede grijns op zijn gezicht liep Alex door de catacomben van het stadion. „Ik ben ontzettend blij”, sprak de voetballer die in 2004 naar PSV kwam. „Mijn gedachten gingen vanavond wel even terug naar twee seizoenen geleden. Toen verloren we door een eigen doelpunt van mij. Ik wilde het heel graag rechtzetten. Ik heb alles in die ene kopbal gelegd. Fantastisch dat die bal erin ging.”

De Engelsen schilderen PSV graag af als een vervelende counterploeg. De formatie van Ronald Koeman zou nu het betonvoetbal spelen dat Arsenal meer dan een decennium geleden de bijnaam ‘boring Arsenal’ bezorgde. De huidige formatie van Arsène Wenger zou daarentegen het voetbal van de toekomst spelen. De manier van voetballen die ooit typical Dutch werd genoemd.

Het verschil tussen Arsenal en de Nederlandse kampioen was gisteravond inderdaad groot. De Londense voetbalgrootmacht beschikt over een surplus aan kwaliteit. Het vreemdelingenlegioen van Wenger beheerst het positiespel als geen ander, vermaakt het publiek, maar mist doeltreffendheid.

PSV weet zich daarentegen de afgelopen jaren met beperkte middelen op indrukwekkende wijze staande te houden tussen de elite van Europa. In Europese wedstrijden is de club uit Eindhoven bijzonder efficiënt.

Twee weken geleden maakte Arsenal tijdens de heenwedstrijd de fout om PSV te onderschatten. The Gunners dachten in Eindhoven frivool te kunnen spelen. Vroeg of laat zou één van de aanvallen wel een treffer opleveren, zo niet dan zou een doelpuntloos gelijkspel als een goed resultaat gelden. Tot verrassing van alles en iedereen zette Edison Méndez de wedstrijd met een daverend afstandsschot op zijn kop. Arsenal was niet meer in staat om de stand gelijk te trekken. Na afloop kon Wenger de haren wel uit zijn hoofd trekken.

De return in het eigen Emirates Stadion was voor de ploeg uit Londen een duel dat het seizoen zou kunnen maken of breken. Maar juist nu Arsenal de doelpunten en het vernuft van Thierry Henry zo goed kon gebruiken, was de sterspeler niet fit genoeg om in de basis te beginnen. Ook Robin van Persie is nog steeds geblesseerd. Zo ontbraken de twee belangrijkste aanvallers van de toch al zo moeilijk scorende ploeg.

PSV kende daarentegen vooral achterin problemen. Csaba Fehér speelde noodgedwongen als rechtsback. De Hongaar kreeg een plek in de basis omdat Koeman niet kon beschikken over de verdedigers Michael Reiziger, Manuel Da Costa, Jan Kromkamp en Eduardo Alcides.

Zwakste schakel bij PSV was de Chinees Sun Xiang. De linksback deed vrijwel alles verkeerd in zijn eerste optreden als basisspeler in de Champions League. In de eerste helft kon rechtsback Kolo Touré keer op keer aan de rechterkant doorbreken en voor gevaar zorgen. Koeman vond Sun een paar maanden geleden nog te licht voor het niveau van PSV, maar nu moest de Aziaat opeens aantreden tegen een van de beste elftallen ter wereld.

PSV hield zich voor rust vooral staande door het uitstekende optreden van doelman Gomes en het centrale verdedigingsduo Carlos Salcido en Alex. De laatste liet opnieuw zien dat hij het niveau van de Nederlandse competitie ontgroeid is. De Braziliaan heerste zowel in de lucht als op de grond over de spitsen Julio Baptista en Emmanuel Adebayor. In de eerste helft kwam de thuisclub slechts tot een paar mogelijkheden. Tegenvaller voor PSV was het uitvallen van de geblesseerde Arouna Koné, die waarschijnlijk enkele weken uitgeschakeld is.

In de tweede helft voerde Arsenal de druk direct nog meer op. Opnieuw leek PSV zonder al te grote problemen stand te kunnen houden, maar na bijna een uur spelen viel op ongelukkige wijze de openingstreffer. Alex tikte een hoekschop achter doelman Gomes. Net als in 2004 leek PSV tegen Arsenal door een eigen doelpunt van de Braziliaan ten onder te gaan. Maar dit keer was het Alex die zijn fout zelf goed maakte op een manier die deed denken aan het wereldkampioenschap van 1978 in Argentinië. Destijds zette oud-PSV’er Ernie Brandts Oranje in de halve finale tegen Italië door een eigen doelpunt op achterstand, maar hij maakte later in de wedstrijd de gelijkmaker.

Alex werd tijdens de wintertransferperiode nog te licht bevonden door Chelsea-trainer José Mourinho. Maar de Londense rivaal heeft de speler wel mee gefinancierd. „Of ik bij PSV blijf? Ik weet het niet. Dat zullen we de komende tijd wel zien”, zei de man die Arsenal uit de Champions League stootte. Ook de fans van Chelsea zullen geklapt hebben voor ‘hun’ Alex.

    • Koen Greven