Aboutaleb boos over PVV-motie

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) heeft gisteren fel gereageerd op de motie van wantrouwen van de Partij voor de Vrijheid tegen hem en zijn collega Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA).

Op de uitslagenavond van zijn partij in Lelystad zei Aboutaleb dat de motie „een teken is dat je mensen niet wilt vertrouwen”. Aboutaleb hield zich tot nu toe op de vlakte over de motie van wantrouwen, maar zei „steeds bozer” te worden. De PVV van Geert Wilders diende de motie in omdat de bewindslieden een dubbele nationaliteit hebben. De motie werd door geen enkele andere partij gesteund. Aboutaleb zei gisteren dat hij verbaasd is dat er al een motie lag, terwijl hij en Albayrak nog geen woord met de Tweede Kamer gewisseld hadden.

In de Spaanse krant El País zegt Aboutaleb dat men „loyaliteit niet afmeet aan het aantal paspoorten” dat iemand bezit. „En ik heb de mijne aan Nederland verklaard. Denk aan wat er plaatsvond met de autochtone Nederlanders die hun joodse landgenoten bij de nazi’s aangaven tijdens de Tweede Wereldoorlog.”