Aangepast Kosovo-plan voor Serviërs ‘waardeloos’

De nieuwe versie van het plan van VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari over de staatkundige toekomst van Kosovo is in Servië slecht gevallen.

Het in tien dagen van toegevoegd overleg gewijzigde plan „is nog slechter dan de eerdere versie” en komt „volledig overeen met het standpunt van de Albanese separatisten”, zo zei een Servische woordvoerder.

De nieuwe versie van Ahtisaari’s plan werd gisteren zowel in de Servische hoofdstad Belgrado als in de Kosovaarse hoofdstad Priština gepresenteerd. Welke wijzigingen zijn aangebracht in vergelijking met de eerste versie is niet bekendgemaakt. De discussies van de afgelopen twee weken gingen vooral over kwesties als de bescherming van Servisch cultuurgoed in Kosovo en de terugkeer van vluchtelingen.

Volgens de Serviërs blijft het plan van Ahtisaari verwerpelijk omdat het de deur openzet naar onafhankelijkheid voor Kosovo. De leider van het Servische onderhandelingsteam, Slobodan Samardzic, vond de nieuwe versie daarom „waardeloos”. Hij zei dat Servië tweehonderd voorstellen voor wijzigingen van het plan had ingediend, die allemaal zijn afgewezen. Voorstellen van de Kosovo-Albanezen werden wel gehonoreerd. Technische wijzigingen die in het voorstel werden aangebracht „beschouwen we als irrelevant”, aldus Samardzic.

In Kosovo werd de nieuwe versie van het voorstel begroet. President Fatmir Sejdiu van Kosovo zei dat de aangebrachte amendementen „voornamelijk positief” zijn en „de essentie van het document niet aantasten”. De Kosovaarse leiding zal zich vandaag over de nieuwe versie buigen.

In Belgrado werd gisteren ook geklaagd dat men nog steeds niet weet of de nieuwe versie de definitieve is. Ahtisaari wil zaterdag een laatste, afsluitende overlegronde houden, op het hoogste niveau: hij heeft de presidenten en premiers van Servië en Kosovo naar Wenen ontboden.

In Belgrado heeft alleen president Boris Tadic aangekondigd dat hij het overleg bijwoont; premier Vojislav Koštunica heeft dat nog niet gedaan. Kosovo stuurt zijn president, zijn premier en de leiders van twee belangrijke oppositiepartijen naar Wenen voor het laatste overleg.

Overigens wordt niet verwacht dat het voorstel nog op essentiële punten wordt gewijzigd. Na 10 maart stuurt Ahtisaari het naar de Veiligheidsraad van de VN, die het laatste woord over het voorstel – en de toekomst van Kosovo – heeft. (VIP, AP)