7 redenen om thuis te blijven

Cathy (Julianne Moore) probeert de homoseksualiteit van haar man Frank te negeren

Far from heaven

Adviesprijs 12,99 euro

In de film Far from heaven speelt Julianne Moore de rol van huisvrouw Cathy Whitaker. Zij woont met haar man Frank (Dennis Quaid) in een op het eerste oog volmaakte buitenwijk van Hartford, Connecticut. Het verhaal speelt zich af in 1957 en zit bordevol verwijzingen naar de melodrama’s uit de jaren vijftig. Frank lijkt heel hard te werken en is ’s avonds steeds vaker laat thuis. Cathy besluit op een dag Frank te verrassen door hem een maaltijd te brengen. Als zij de deur van zijn kantoor open doet, ziet ze Frank in een innige omhelzing met een man. Cathy probeert de homoseksualiteit van Frank te negeren en haar huwelijk gewoon voort te zetten, al was het alleen maar voor de buitenwereld. Haar man trekt het boetekleed aan en laat zich behandelen door een psychiater om zijn ‘ziekte’ te genezen. Cathy heeft ondertussen een innige band met tuinman Raymond (Dennis Haysbert). Julianne Moore kreeg een Oscar-nominatie voor haar rol. Het samenspel tussen Haysbert en Moore is ontroerend. Anderzijds spatten de vonken eraf tussen haar en Dennis Quaid. Zeker de moeite waard. (GJW)

2 Film

Mickey Blue Eyes

Net 5, 20.30-22.25u.

Hugh Grant vertolkt zoals vanouds de rol van de slungelige maar o zo aandoenlijke Brit. Wederom wordt hij verliefd op een vrouw die meer met zich meedraagt dan hij in eerste instantie kon vermoeden. Zijn geliefde blijkt de dochter van een maffiabaas te zijn. Uiteraard raakt Grants personage betrokken bij de grillen van de onderwereld. Hetgeen natuurlijk voor een aantal hilarische situaties zorgt.

3 Schaatsen

WK Afstanden Salt Lake City

Ned. 3, 19.30-23.00u.

Rechtstreeks verslag van de 1.500 m vrouwen en 5 km mannen. De Nederlandse kansen bij de vrouwen liggen in de handen van onder anderen Ireen Wüst, Marja Vis en Paulien van Deutekom. Bij de heren zouden Sven Kramer, Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel voor een Nederlandse zege kunnen zorgen. De presentatie is in handen van Mart Smeets. De ritten worden verder geanalyseerd door Ria Visser en Bart Veldkamp.

4 Documentaire

Andere tijden: de Vliegende Hollander

Ned. 2, 21.25-22.00u.

De Nederlander Anthony Fokker (1890-1939) was naast vliegtuigbouwer ook een fervent filmer. Zijn eigen amateurbeelden vormen de basis van deze documentaire. Tijdens de uitzending zien we hoe Fokker het schopt van piloot tot grondlegger van zijn eigen vliegtuigfirma. De persoonlijke beelden worden onder andere aangevuld met korte verhalen van Fokker-experts.

5 Schoonheid

Beperkt houdbaar?

www.beperkthoudbaar.info en documentaire op Ned. 2, 22.50-23.50u.

Ik ben boven de veertig, dus ’s ochtends na het douchen gebruik ik een antirimpelcrème. Een beetje oogschaduw, mascara, lipstick. Voor speciale gelegenheden heb ik nog poeder en blush. That’s it. Het past allemaal op één plankje, dus ik geloof dat het meevalt. Maar vanavond ga ik de test doen op beperkthoudbaar.info. Is mijn lichaamsbeeld negatief en ondervind ik daardoor psychische schade? Komt dat door de cosmetica-industrie? Zo ja, dan kan ik meteen intekenen voor de rechtszaak die wij – strijdbare vrouwen – hiertegen gaan aanspannen. Sunny Bergman (nog lang geen 40 en dus nog behoorlijk houdbaar) maakte de documentaire Beperkt Houdbaar over het onmogelijke schoonheidsideaal, vanavond te zien op tv. Sunny’s eigen vagina laat de chirurg verzuchten: ‘you need the full works, my dear.’ Blij dat ik daar écht te oud voor ben. (CJ)

6 Afdrogen

Crime scene handdoek

14,95 euro, www.megagadgets.nl

Daar is het gebeurd. Op die stoep waar een persoon in krijt is getekend. Als je een witte tent ziet – midden in de winter op straat – of zo’n in het wit getekende man, dan weet je: hier is een misdrijf gepleegd. De technische recherche, politieagenten en rechercheurs gebruiken de bekende strepen om de plaats waar het misdrijf plaatsvond, te markeren. Crime scene, in het Engels, een plaats delict in het Nederlands. Overigens is ‘plaats delict’ politiejargon voor ‘de plaats van het delict’. De internationaal bekende figuur is nu ook te koop in de vorm van een handdoek. Kan je je met het plaats delict afdrogen. Op het strand zal menigeen even raar opkijken, als je ’m neerlegt. Leuker nog is om hem in je volgeboekte hotel ’s nachts op een ligbed te leggen, om alvast een plek te reserveren. Er zullen er maar weinig zijn die de handdoek, alias het plaats delict, durven weg te halen. (LvdS)

7 Game

Ghost Recon Advanced Warfighter 2

Ubisoft, pc (49,95 euro), PlayStation 3, Xbox 360 (65 euro)

Het originele GRAW (Ghost Recon Advanced Warfighter) werd een van de best verkochte 360 titels van 2006 en binnen een jaar staat de opvolger al weer in de startblokken. Het verhaal gaat verder waar deel 1 gebleven was: na een mislukte Mexicaanse coup hebben de overgebleven Mexicaanse rebellen zich verzameld bij de Amerikaanse grens. Aan jou en je team van elite Special Forces om deze rebellen binnen 72 uur uit te schakelen, want anders wordt er een nucleaire bom op Amerikaans grondgebied tot ontploffing gebracht. Stiekem hebben we hier te maken met GRAW 1½ want het spel lijkt wel erg op haar voorganger, maar een straf is dat geenszins. De graphics komen scherper en voller in beeld, je stuurt je manschappen beter aan, de actie is nog intenser en je uitrusting is nog meer hightech dan voorheen. (JM)

Met bijdragen van Carola Janssen, Jan Meijroos, Leoni van de Schraaf en Gert-Jan Wondergem