Zimbabwe staakt steun zwarte boeren

Zimbabwe staakt steun zwarte boeren

Door onze correspondent

Johannesburg. De regering van Zimbabwe zal de financiële steun aan nieuwe zwarte boeren, zakenlieden en politici die profiteerden van de verdrijving van blanke landeigenaren volgend jaar staken. Dat heeft het hoofd van de Centrale Bank, Gideon Gono, bekendgemaakt. Gono geeft toe dat de verdrijving van de duizenden blanken catastrofaal is geweest voor de economie en hij weigert nog langer geld te stoppen in het omstreden landhervormingsprogramma. De ingreep is onvermijdelijk geworden nu de regering bankroet is en de inflatie is opgelopen tot 1600 procent. De meer dan 11.000 nieuwe boeren ontvingen tot vorig jaar december zo’n 16 miljoen euro. Het besluit zal vooral politici, ambtenaren en aanhangers van de regeringspartij treffen, die de boerderijen voornamelijk gebruikten als weekendhuisjes.