Zeker 115 mensen ontkomen uit brandend wrak

Reddingswerkers proberen de brand te blussen van een vliegtuig dat vanmorgen bij de landing neerstortte in een rijstveld bij de Indonesische stad Yogyakarta. Bij het ongeluk kwamen zeker 22 mensen om. Foto AFP Rescue workers try to put out the flames of the burning fuselage of a Garuda Boeing 737-400 jet not long after it crash landed at Yogyakarta airport, 07 March 2007. The Boeing 737-400 jet erupted into flames upon landing killing dozens of passengers trapped inside the burning plane, officials said. AFP PHOTO/Tarko SUDIARNO AFP

Een vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda is vanochtend vroeg bij de landing op het vliegveld van Yogyakarta neergestort. Ten minste 22 inzittenden kwamen daarbij om het leven, maar zeker 115 mensen wisten uit het brandende wrak te ontkomen.

De Boeing 737, afkomstig uit Jakarta, schoot op de landingsbaan door, kwam tot stilstand in een rijstveld en vloog in brand. Aan boord waren diverse hoge autoriteiten en buitenlanders die naar het culturele centrum van Oost-Java vlogen, om zich aan te sluiten bij het gezelschap van de Australische minister van Buitenlandse Zaken Downer, die later op de dag de stad zou bezoeken.

Een van de overlevenden, voorzitter Din Syamsudin van een grote islamitische organisatie, zei op de radio: „Ik had geluk, de cabine was vol rook en ik ben twee meter omlaag het rijstveld in gesprongen. Je had nog mensen die hun handbagage gingen zoeken. Ik schreeuwde: Eruit, eruit!”

Een woordvoerder van Garuda zei dat er tenminste 19 buitenlanders aan boord waren. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld.

Indonesië wordt telkens opnieuw opgeschrikt door ongelukken en natuurrampen. Gisteren nog lieten zeker 70 mensen het leven bij een aardbeving op West-Sumatra. Vorige week vielen tientallen doden (34 doden, 40 vermisten) bij een aardverschuiving op het eiland Flores na dagen van hevige regenval.

Het toestel van Garuda brandde vanochtend volledig uit. Twee weken geleden nog zakte een toestel van een particuliere maatschappij Adamair door zijn landingsgestel bij de landing op het vliegveld van Makassar. Enkele maanden geleden gebeurde hetzelfde met een toestel van een andere maatschappij, Lion Air. Om imagoschade te voorkomen pleegt de betreffende luchtvaartmaatschappij in zo’n geval zo snel mogelijk het vliegtuig over te schilderen en de firmanaam onzichtbaar te maken. Voor onherkenbaarheid had vanochtend de brand al gezorgd: wat restte van de Boeing 737-400 was een verwrongen massa aluminium.

Bij de jaarwisseling ontplofte een toestel van Adamair hoog in de lucht nabij Sulawesi. Daarbij kwamen 102 passagiers om het leven.

Bij elk ongeluk stelt de regering een onderzoekscommissie in. Volgens buitenlandse deskundigen, die anoniem willen blijven, schort het bij Indonesische vliegtuigmaatschappijen systematisch aan onderhoud, controle en scholing en nascholing van piloten. Middelen die voor bijscholing nodig zijn, worden gebruikt om verkeersautoriteiten om te kopen en licenties aldus verlengd te krijgen. Garuda had tot dusverre een betere reputatie dan de particuliere concurrenten. Het staatsbedrijf is weliswaar zeer verliesgevend, maar zou anders dan de concurrenten niet bezuinigen op onderhoud. Vliegtickets bij Garuda zijn ook over het algemeen de helft of meer duurder.