Wijngigant Gallo (97) overleden

Wijnmagnaat Ernest Gallo, de man die één op elke vier flessen wijn in de VS verkocht, is gisteren op 97-jarige leeftijd overleden. De Californische immigrantenzoon wordt geëerd als de man die Amerikanen wijn leerde drinken.

Het blad The New Yorker erkende Gallo ooit met een cartoon: „Surprisingly good, isn’t it? It’s Gallo. Mort and I simply got tired of being snobs.” (Verrassend goed, is het niet? Het is Gallo. Mort en ik vonden het te vermoeiend ons nog langer als snobs te gedragen.) De cartoon beviel Ernest en kreeg naar verluidt een plaats in zijn kantoor.

De omzet van het Gallo-imperium bedroeg zo’n 980 miljoen dollar (747 miljoen euro) in 2005, aldus het blad Forbes. In 2006 was Gallo nummer 283 op de Forbes-lijst van rijkste Amerikanen, met een geschat vermogen van 1,2 miljard dollar.

Ernest Gallo werd nabij San Francisco geboren als zoon van een Italiaanse wijnboer die in de depressie tegen zware tijden aanliep. In 1933 schoot vader Joe zijn vrouw dood en vervolgens zichzelf. Vlak daarna kwam er een einde aan de drooglegging en startte Ernest met zijn broer Julio E &J Gallo Winery.

Ernest was de zakenman van het duo, Julio de wijnmaker. Ernest zorgde er altijd voor goede politieke connecties te hebben. Hij was trouw aanhanger van oud-president Clinton. Het bedrijf groeide op een gegeven moment uit tot de grootste wijnfirma ter wereld.