Weer een journalist minder

defenstratie_2.jpgEven aandacht voor weer een dode collega. Maandag maakte de krant Kommersant bekend dat legerexpert Ivan Safronov is gestorven. Hij viel uit de vijfde etage van zijn gebouw, zelf woonde hij op de derde. Kreeg hij een duwtje mee?

Safronov werkte aan een verhaal over de Russische verkoop van Soechoi-300 jets aan Syrië en raketten aan Iran via Wit-Rusland. (Buurdictatuur Wit-Rusland maakt zich van oudsher zeer nuttig voor Moskou als bemiddelaar in transacties die het daglicht niet kunnen verdragen) Op een wapenbeurs in de Verenigde Arabische Emiraten had Safronov die week naar eigen zeggen bewijs voor de deal gevonden. Hij had beloofd het verhaal die dag telefonisch te dicteren, maar daarvan was het niet gekomen.

De binnenlandse veiligheidsdienst FSB riep Safronov eerder op het matje wegens het verklikken van staatsgeheimen. Het openbaar ministerie vermoedt zelfmoord, maar stelt nu onder druk toch maar een onderzoek in.

Dit riekt naar defenestratie, een oude, maar beproefde methode. Je kan er veel meer kanten mee op dan polonium-210, thallium of zelfs de kogel. 

    • Coen van Zwol