Vrouwen onder elkaar

De Groene Amsterdammer stond vorige week geheel in het teken van Internationale Vrouwendag (8 maart). Tussen stevige betogen over het nieuwe feminisme (dat meer moet zijn dan een richtingenstrijd tussen carrièrevrouwen en moeders), de rol van vrouwen in de politiek (afwezig bij de onderhandelingen over het regeerakkoord en alleen benoemd op tweederangs ministeries), en meisjesbaby’s in China (worden nog immer geaborteerd), staat een verstild interview met Rachel Cusk.

Deze Britse schrijfster schreef een boek over de vervreemding die optrad toen ze haar eerste kind had gekregen. Ze wist niet meer wie ze was. Het boek riep razende reacties op van, jawel, vrouwen. Maar tegelijkertijd, zegt Cusk, zijn vrouwen ‘gelaten’: „De arbeidsverdeling in huis maakt de man belangrijker, en de vrouw onbelangrijker. Wat mij verbaast is hoe snel vrouwen zich schikken.” Onzeker tegenover mannen en meedogenloos voor elkaar: zie daar het drama van de vrouw.

Dat drama speelt zich ook in Amerika af. De VS zijn in rep en roer over het landelijke studentencorps Delta Zeta. The New York Times berichtte dat de Delta Zeta’s in november een kleine schoonmaakactie hadden gehouden onder hun ‘sisters’ van DePauw University in Indiana. Het hoofdkantoor in Ohio riep leden op voor een stevig gesprek over hun ‘toewijding’ aan het dispuut. De dames werd gemaand zich op hun paasbest te presenteren. Wie er in hun ogen dik, lelijk of te ‘etnisch’ uitzag, werd na het gesprek het lidmaatschap ontzegd. Het Delta Zeta-dispuut van DePauw trok namelijk dames aan die niet zozeer hun nagels aan het lakken waren, maar zich vol overgave op hun academische carrière hadden gestort. Het dispuut had een te ‘nerderige’ uitstraling, een smet op het blazoen van de landelijke Delta Zeta’s. Er moest een mannelijke verslaggever van een landelijke krant aan te pas komen om de beerput goed open te trekken.

De leuze Sisters are doing it for themselves kan blijkbaar ook andersom opgevat worden: wij vrouwen houden onszelf wel kopje onder. Vrolijke Wereldvrouwendag morgen!

Merel Boers

Historicus en freelance journalist

    • Merel Boers