Veldlopers hebben ook nog de zorg van een terreurdreiging

Naast de vraag of ze zich optimaal hebben voorbereid op de wereldkampioenschappen veldlopen, staan atleten uit 66 landen voor het dilemma of zij wel moeten afreizen naar Mombasa, waar op 24 maart de titelstrijd wordt gehouden. De Verenigde Staten waarschuwden gisteren voor een terroristische aanslag bij de WK in de Keniaanse kustplaats.

De dreiging werd gemeld door de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Nairobi. Er zouden sterke aanwijzingen zijn dat extreme islamitische groeperingen met een aanslag tijdens het titeltoernooi de vrijlating van gevangen terroristen willen afdwingen. De waarschuwing volgt op een negatief reisadvies van de Verenigde Staten voor Kenia van een maand geleden. De reden was toen het toenemende gevaar voor gewelddadige overvallen en de lakse houding van de Keniaanse autoriteiten om daar iets tegen te doen.

Hoewel de terreurdreiging uitermate serieus wordt genomen, is vooralsnog niet besloten tot afgelasting van de WK, waar bij de vrouwen de Nederlandse Lornah Kiplagat een van de favorieten is. De atlete heeft al gezegd deel te zullen nemen.

De internationale atletiekfederatie IAAF liet gisteren in een verklaring weten dat de Keniaanse militaire en politieautoriteiten de veiligheid van deelnemers en betrokkenen hebben gegarandeerd. Ook voorzitter Isaac Kalua van het organisatiecomité beweert dat de beveiliging optimaal zal zijn. „Alleen een actie van God kan de wedstrijd verstoren”, zei hij tegenover persbureau AP.

In hetzelfde bericht vertelde een lokale moslimleider in Mombasa dat er inderdaad plannen bestaan om de WK te verstoren, maar dat geweld achterwege zal blijven. Hij sprak alleen van „een grote demonstratie om de wereld te laten weten dat Keniaanse moslims worden gemarginaliseerd”.

Kenia is niet voor het eerst een doelwit van terroristen. In augustus 1998 werd er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse ambassade in Nairobi, waarbij 213 doden vielen.