Vampiers, bloed en bijlen

Japanse Gothic is hip.

In Tivoli, Utrecht, werd de trend opgemerkt, en daar spelen nu bijna maandelijks rockgroepen en dansen meisjes met Lolitakleren.

Gothic Lolita-stijl, uit Japan geïmporteerd. Foto Cleo Campert Clampert, Cleo

Exo Chica is een wonder der natuur: een Japanse vrouw met fel blond haar tot halverwege haar dijen. Als ze lacht toont ze bovendien twee vlijmscherpe hoektanden, wellicht een verwijzing naar de naam van haar muziekduo, Aural Vampire. Aural Vampire speelt een soort elektro-versie van industriële muziek. En Exo Chica en haar handlanger Raveman zijn goths. Want wie dacht dat gothic rock ophield bij Evanescence en de heropgerichte Sisters of Mercy, heeft buiten de Japanse hang naar westerse perversie gerekend.

Vampiers, zombies, bijlen en bloederige make-up zijn populair bij de jeugd in Tokio, waar al sinds jaar en dag een gothic subcultuur bestaat. De Japanse goths mogen zich de laatste tijd in groeiende Europese populariteit verheugen, vooral in Duitsland en Italië. In Tivoli, Utrecht, werd deze Japanse trend opgemerkt, en daar spelen nu bijna maandelijks rockgroepen met de vertrouwde vogelnestkapsels en vleermuiskleren. Vrijdagavond is het de beurt aan Calmando Qual, uit Tokio.

Op een avond in februari kwam het publiek voor de ‘Japanese Goth Blizzard’ met muziek van Sins Of TheFlesh en Aural Vampire, uit respectievelijk Osaka en Tokio. De fans waren overtuigd goth. Maar ook goth heeft zich ontwikkeld, en de Japanse variant is veelzijdiger dan alleen zwarte lippenstift en netkousen.

Voor het podium staan drie meisjes in zwarte jurkjes in Victoriaanse stijl, met ruches, stiksels en pofmouwen, maar dan wel op mini-lengte. Die schijnbaar deugdzame kleding wordt gecombineerd met opmerkelijke details, zoals pluchen kattenoortjes en roze schoenen met plateauzolen. ‘Gothic Lolita’ heet de mode, en ze is uit Japan geïmporteerd, zegt Jessica Overdijk (18): „‘Lolita’ is het basisidee, met kniekousen en korte jurkjes. De kleren kun je hier nu ook kopen. Het is heel duur. Wat ik nu aan heb, kost bij elkaar 450 euro.” Binnen de Lolita-stijl heb je allerlei varianten: Sweet Lolita met veel roze, Sailor Lolita met matrozenpakjes, Kuro Lolita is in het zwart, van het Japanse woord ‘kuroi’, en Shiro Lolita is wit (van ‘shiroi’).

Marit Rijk (17) zit in 5-havo en wil Japans gaan studeren. „Ik ben geobsedeerd door Japan. Vooral door de muziek en de kledingstijl. Ik draag het liefst kleren van Gothic Lolita.” Ze wijst op haar lange onderbroek, een pofbroek met ruches die net onder haar minirok uitkomt: „Die Japanse maatjes zijn natuurlijk een beetje kort, dus deze ‘bloomers’ moeten er wel onder.”

Bij de kleedkamer van de Japanse goth-bands krijgt een groepje fans handtekeningen van Exo Chica en de leden van Sins Of The Flesh. Dan gaat de deur dicht, want Exo Chica (verbastering van ‘exotic chick’) en kompanen moeten zich opmaken. We zitten op banken in een door tl-licht verlichte ruimte. Terwijl ze haar ogen pikzwart verft, vertelt keyboardspeelster Sady Pink over de Japanse gothic scene. „Wat jullie ‘gothic’ noemen, noemen we in Japan ‘posipunk’, afgeleid van ‘positive punk”, zegt Sady Pink. „Het is al een jaar of vijftien populair, maar nog steeds heel ‘underground’. We verkopen niet veel cd’s. Daarom zijn we blij dat we de laatste tijd vaak kunnen optreden in Europa.”

Exo Chica verruilt ondertussen haar lange trui en broek voor een strapless jurk met hooggehakte schoenen. Exo Chica spreekt en zingt uitsluitend in het Japans, dus Sady Pink vertaalt. „Exo Chica is een vampier, en haar partner Raveman is een zombie.” Aha, en waarom? Exo Chica lacht haar slagtanden bloot: „Toen ik hem ontmoette”, ze wijst naar Ravemen die net een Hannibal Lecter-masker opzet, zei ik „als ik groot ben word ik een vampier”, en hij wilde een zombie worden. Nu zijn we allebei ‘ondoden’.”

Opvallend genoeg kiest zowel Sins Of The Flesh als Aural Vampire voor horrorsymbolen uit de westerse cultuur: vampiers, zombies, duivels, bloed. Toch heeft de Japanse cultuur ook een horror-traditie, met berggeesten, watergeesten of ‘wraakgeesten’ – een thema dat voorkomt in de film Ringu (The Ring). Sady Pink: „Onze eigen verhalen en geesten zijn te eng. Westerse horror is cool.” Exo Chica: „Japanse horror is lelijk. Ik hou van Amerikaanse B-Movies over moorden met kettingzagen.” Sady Pink: „De horror van je eigen cultuur is te dichtbij.” Bassist Galaxy, naast haar op de bank, trekt een beulskap over zijn hoofd. Hij knikt instemmend.

De Japanse gothic-rockgroep Calmando Qual speelt 9 maart in Tivoli De Helling, Utrecht

    • Hester Carvalho