Televisie Voorkeur

actualiteiten

Provinciale Statenverkiezingen. Vanuit de Tweede Kamer in Den Haag een live uitzending rond de Provinciale Statenverkiezingen: de uitslagen, de reacties hierop van politieke gasten en de consequenties van de verkiezingen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Centrale presentator is Maartje van Weegen; Paul Witteman spreekt gedurende de avond met de (aspirant) Eerste Kamerleden Klaas de Vries (PvdA), Tini Kox (SP), Loek Hermans (VVD) en Hans Hillen (CDA). Ferry Mingelen verzorgt analyse en duiding van de uitslagen en interviewt gasten. De uitzending wordt afgesloten met een debat o.l.v. Witteman, waaraan de vijf fractievoorzitters uit de Tweede Kamer deelnemen: Pieter van Geel (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA), Arie Slob (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Jan Marijnissen (SP). Ned.1, 21.15-±23.30u.

Netwerk. In verband met de Statenverkiezigen gesprekken over het regiogevoel bij de Drentse zanger Daniël Lohues, Rowwen Hèze-zanger Jack Poels en de Twentse theoloog Anne van der Meiden. Historicus Herman Pleij pleit voor krachtiger optreden van de provincies om zichzelf onmisbaar te maken. Ned.2, 20.25-20.50u.

documentaire

De schedel van Katyn. Historische documentaire over de massamoorden in het woud van Katyn, nabij het Russische stadje Smolensk, waar in 1940 duizenden Polen werden geëxecuteerd. De Duitsers en de Russen beschuldigden elkaar van de massamoord. Een internationaal team van twaalf forensische experts kwam tot de correcte conclusie dat de moorden door de Russen waren gepleegd, maar leden van het onderzoeksteam ervoeren het als traumatisch om tegen wil en dank te hebben moeten meewerken aan de nazipropaganda. België 2, Canvas, 22.20-23.15u.

Dossier 2300: Zat en zwanger. Documentaire over zwangere vrouwen die stevig blijven doordrinken. Uit onderzoek is gebleken dat het ongeboren kind wel degelijk de effecten van alcoholgebruik ervaart. RTL4, 22.55-23.55u.

Der atomare Schwartzmarkt. Documentaire over dr. Abdul Qadeer Khan, de maker van de Pakistaanse atoombom, en zijn plannen over een eventuele samenwerking met terreurorganisaties zoals Al-Qaeda. ZDF, 0.10-0.55u.x

praatprogramma

Max & Martine. Zangeres Annie de Reuver (1917) is gast. In 1934 beleeft zij haar debuut met The Ramblers. Zij zingt door de jaren heen in verschillende orkesten, zoals het Amerikaanse legerorkest en het orkest van Boyd Bachman. Ook maakt zij platenopnamen met o.a. tenorsaxofonist Coleman Hawkins. Daarnaast houdt zij zich bezig met het begeleiden van andere muzikanten en het ‘spotten’ van talent. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Acteur en quizmaster Joost Prinsen komt vertellen over de uitgave van zijn dagboek De scharrelaar en documentairemaakster Sunny Bergman gaat de strijd aan met de cosmeticafabrikanten over de vraag: hoe maakbaar is het vrouwenlichaam? Tafelheer is Freek de Jonge. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

Dragons’ den. Serie waarin beginnende ondernemers in drie minuten hun plannen moeten uitleggen aan vijf potentiële investeerders. Vandaag gaan de plannen over de commerciële mogelijkheden van historische parfums, een vernieuwend nachtlampje, een hulpmiddel bij vioolles en opblaasbaar pretfruit. BBC2, 21.00-22.00u.

BBC Four on BBC Two: Carry on campus. Documentaire over de ontwikkeling van de Engelse universiteiten, vroeger slechts toegankelijk voor de elite, tegenwoordig voor een brede groep van de bevolking, gezien vanuit het oogpunt van schrijvers als Evelyn Waugh (Brideshead revisited) en Kingsley Amis (Lucky Jim). 0.20-1.20u.

ARD-Porträt: Mister Bundesrepublik. Portret van de politieke veteraan Hans-Dietrich Genscher, die 23 jaar minister was van binnenlandse respectievelijk buitenlandse zaken. Hij wordt binnenkort 80 jaar. ARD, 23.15-0.30u.

Cinema.nl. Interview met acteur Hugh Grant naar aanleiding van de film Music & lyrics, Antonie Kamerling wijdt uit over zijn favoriete scene uit Godfather 2, gesprek met filmactrice Marion Cotillard, die in La vie en Rose een weergaloze Edith Piaf neerzet en regisseur Richard laGravenese vertelt over zijn nieuwste film Freedom writers, gebaseerd op waar gebeurd verhaal, met Hillary Swank in de hoofdrol. Ned.2, 23.35-0.25u.

muziek

NPS Klassiek: Maurice Ravel: Daphnis et Chloé. Uitvoering van Ravels Daphnis et Chloé door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Mark Wigglesworth met het Groot Omroep Koor. 0.25-1.25u.

sport

NOS-UEFA Champions League: Arsenal-PSV. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Arsenal en PSV met voor- en nabeschouwing. Ook samenvattingen van andere wedstrijden. Ned.3, 20.00-23.35u.