Stress bij de ouders bezorgt het kind vaker koorts

Stress bij de ouders bezorgt het kind vaker koorts

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Kinderen van ouders die lang onder stress staan, hebben vaker koorts en een slechter werkend afweersysteem. Vooral de stress door druk van buiten op het gezin, of door psychische ziekten heeft invloed. In de Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, schrijven psychiaters, kinderartsen en microbiologen van de University of Rochester hoe ze bij de ouders van bijna 170 kinderen stresstests afnamen en bij de kinderen het bloed onderzochten op de activiteit van het afweersysteem. De ouders hielden dagboekjes bij waarin ze ziektes en kwaaltjes van hun kinderen noteerden. Dat gebeurde anderhalf jaar lang. Ouders die onder stress stonden, hadden kinderen die vaker koorts kregen. Die kinderen hadden ook een hogere activiteit van natural killer cells (NK-cellen) in hun bloed. NK-cellen zijn cellen van het afweersysteem die belangrijk zijn bij de snelle afweer tegen virusinfecties.

Hersenen kleiner in schizofamilies

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Bij broers, zussen en ouders van schizofreniepatiënten zijn sommige delen van de hersenen net zo verkleind als bij de verwante patiënten. Dat blijkt uit een meta-analyse van hersenonderzoek onder schizofreniepatiënten en hun eerstegraadsfamilieleden door psychiaters van het UMC Utrecht. Bij deze bundeling van 25 eerder gedane onderzoeken onder ruim 1.000 gezonde familieleden en niet-verwante gezonde mensen, ontstond een helder beeld uit de vaak tegenstrijdige uitslagen van de afzonderlijke onderzoeken. Schizofreniepatiënten hebben vaak een wat kleinere hippocampus en amygdala. Dat zijn twee hersengebiedjes die centraal in de hersenen liggen. De vraag is of dat een gevolg is van de ziekte of van de medicatie. Of dat die afwijkingen al bestaan voordat de ziekte zich openbaart. De uitkomst versterkt ook het idee dat de aanleg voor schizofrenie vaak in families aanwezig is, maar dat niet iedereen uiteindelijk patiënt wordt.