straks op nrc.nl

Verboden posters

Foto’s van half ontblote lichamen met stickers waarop staat: „Ik ben donorgeregistreerd. En jij?” Dit zou de nieuwe campagne worden over donorregistratie die een dezer dagen zou beginnen. Maar de nieuwe minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft de campagne stopgezet. Er zou volgens de minister te veel bloot in voorkomen, zegt productiemaatschappij Outcast Pictures in reclamevakblad Adformatie. Marie-José Klaver vraagt zich op haar weblog af of dit een voorbode is van de betutteling die ons te wachten staat van een kabinet waar twee christelijke partijen deel van uitmaken.

Bekijk de verboden posters op nrc.nl/klaver

Luchttaxi’s in São Paulo

Steeds meer mensen in São Paulo in Brazilië verplaatsen zich luidruchtig per helikopter. „Het is tussen acht uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds een komen en gaan van schreeuwende luchttaxi’s. Op sommige momenten zie je op meer plekken tegelijk helikopters rondvliegen. Je doet er geen oog dicht”, schrijft een vermoeide Marcel Haenen op zijn weblog. Morgen brengt de Amerikaanse president George W. Bush een bezoek aan de stad. Hij slaapt „ordinair in het Hilton, vijf minuten helikopteren verderop”.

Lees meer op nrc.nl/tango

Amélie en Lenin

Hans Beerekamp beantwoordt op zijn weblog vragen van lezers over films. Dit keer een vraag van Willem Westermann. Op televisie zag hij de film Goodby Lenin!. De muziek deed hem erg sterk denken aan die van Le fabuleux destin d’Amélie Poulain. Vrolijk werd hij er niet van. „In plaats van een toevoeging, haalt het in dit geval iets uit beide films weg wat meer is dan alleen de muziek. Het is een sfeer, een gevoel een herinnering.” De vraag is of je unieke filmmuziek opnieuw mag gebruiken voor een andere film? Tijdens zijn reis door Europa probeert Beerekamp die vraag te beantwoorden.

Kijk voor de mening van Beerekamp op nrc.nl/filmvragen

Nijsen literaire bovenbaas

Joost Nijsen, uitgever van Kluun, Ronald Giphart en Joris Luyendijk, heeft het voor het zeggen in literair Nederland. Zo oordeelden HP/De Tijd-journalisten Tom Kellerhuis en Jan Zandbergen. Maandag presenteerden ze de tiende editie van hun Literaire Pikorde. De NRC-Boekenredactie schrijft hierover op de weblog.

Lees het hele verslag op nrc.nl/boeken