Soedan meldt berechting misdrijven in Darfur

Soedan gaat drie Soedanezen berechten op beschuldiging van oorlogsmisdrijven in de westelijke regio Darfur, zo heeft het officiële persbureau SUNA gisteren meegedeeld.

Onder de drie is Ali Kushayb, een lid van de Soedanese veiligheidsdiensten en een van twee verdachten die worden gezocht wegens misdaden tegen de menselijkheid door het Internationaal Strafhof in Den Haag. In Darfur zijn volgens de VN de afgelopen vier jaar zeker 200.000 mensen omgekomen in de campagne van de Soedanese regering, gesteund door de Arabische Janjaweedmilitie, tegen Afrikaanse rebellen.

De Soedanese president Omar al-Bashir heeft gezegd dat hij nooit staatsburgers zal uitleveren aan een internationaal hof. Het Strafhof kan geen individuen vervolgen die al voor dezelfde misdaad in eigen land worden berecht. Maar volgens Strafhofaanklager Luis Moreno-Ocampo bestrijkt het Soedanese onderzoek tegen Kushayb niet „hetzelfde gedrag dat het onderwerp is van de zaak die nu voor het Hof ligt”.

De drie Soedanezen worden volgens SUNA berecht in El-Geneina in Darfur. Alle drie zouden in hechtenis zijn. (AP)