Privaat kankerinstituut in A’dam

Amsterdam krijgt een nieuw, commercieel kankerinstituut voor 375 patiënten. De onderhandelingen daarover tussen de Duitse eigenaar Rehamed en de gemeente zijn bijna afgerond.

Opvallend is dat in Amsterdam al veel kankercentra zijn, zoals het AMC, het VUmc en het gespecialiseerde NKI-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (met 180 bedden). Een woordvoerder van het NKI-AvL zegt „een groot voorstander te zijn” van nieuwe kankercentra, maar zegt ook dat „de plek waar het is gepland ons enigszins verbaast”. In Amsterdam is een overschot aan ziekenhuisbedden. Het NKI wil al tijden uitbreiden, maar krijgt daarvoor geen geld van de zorgverzekeraars. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland noemt het nieuwe instituut „een goed voorbeeld van marktwerking”.

Het nieuwe instituut zal deel uitmaken van een keten van circa tien, nog te vestigen kankerinstituten in Europese landen, waaronder Duitsland, Zweden, Spanje, Portugal, Turkije en Italië. Philips is verantwoordelijk voor de medische apparatuur.

Directeur Lex de Lange van investeringsmaatschappij Zernike, dat de belangen van Rehamed in Nederland behartigt, zegt dat de huidige wachttijden van vijf tot acht weken voor kankerpatiënten in Amsterdam zullen dalen met de komst van het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI). Het instituut moet in 2010 of 2011 in gebruik genomen kunnen worden.

Rehamed is gevestigd in Frankfurt en ontwikkelt klinieken. Met de grondovereenkomst die het bedrijf met Amsterdam sluit, is bijna 16 miljoen euro gemoeid. De bouw zal nog eens 150 miljoen tot 160 miljoen euro kosten. Het ziekenhuis komt op het voormalig Shell-terrein aan het IJ in Amsterdam-Noord. Er komt een laboratorium bij, plus een onderzoeksafdeling, een hotel en een park. Er komen 400 arbeidsplaatsen. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel Amsterdam-Noord zijn de gesprekken „in een afrondende fase”. Ze zegt: „We willen heel graag dat het er komt.”

    • Esther Rosenberg