Opsporingsbericht in VS via Youtube

Opsporingsbericht in VS via Youtube

Rhode Island. Verschillende Amerikaanse politiebureaus gebruiken op dit moment videosite Youtube.com om criminelen op te sporen. Door video’s van bewakingscamera’s op Youtube te zetten zijn in meerdere gevallen aanhoudingen verricht. Onder meer bij twee mannen uit Massachusetts, die gebruik maakten van een gestolen creditcard en via Youtube werden opgespoord. Een Canadees opsporingsbericht met bewakingsbeelden van een steekpartij werd 35.000 keer bekeken. Naar aanleiding van die publicatie op Youtube werd binnen twee weken een verdachte gearresteerd. De Amerikaanse privacyexpert Robert Ellis Smith zet vraagtekens bij het opsporen via Youtube. Volgens hem moeten opsporingsambtenaren toestemming vragen aan slachtoffers en omstanders die op het filmpje staan, voordat de video online verschijnt. Bovendien zou een video voor een eventuele rechtszaak van het web verwijderd moeten zijn, aldus Ellis Smith. (AP)