‘Misschien is het mijn achternaam’

Kevorkova Sona Romanovna Foto Vincent van den Hoogen Eindhoven, 06-03-2007; Sonia Romanovna Kevorkova, zoekt werk. Foto Vincent van den Hoogen. V2 Records

Naam: Kevorkova Sona RomanovnaLeeftijd: 25 jaarZoekt passend werk sinds: oktober 2006, als interieurverkoopster of etaleur

Werk je nu?

„Ja, ik werk als verkoopster vier dagen per week bij de kledingwinkel Zara in Eindhoven. Ik ben oktober vorig jaar afgestudeerd aan het Koning Willem I College in Den Bosch als manager wonen / interieur stylist. Dat is MBO 4 niveau. Ik kon na mijn studie niet direct passend werk vinden, maar moest toch geld verdienen. Ik heb een zoontje van 2,5 jaar. Mijn vriend, die net als ik Armeens is, heeft net zijn Nederlandse taalcursus afgerond. Hij heeft alleen een uitkering. Daarom ben ik bij Zara gaan werken. Maar het is niet echt wat ik wil en ik kan ook niet groeien. Ik heb een diploma en wil mijn kennis en creativiteit kwijt.”

Hoe vaak heb je gesolliciteerd?

„Al vijftien keer, schat ik. Maar ik word zelfs nergens op gesprek uitgenodigd. Eén keer, bij Ikea, maar dat was niet wat ik zocht. Ik heb gereageerd op vacatures voor interieurverkoopsters, interieurstylisten en etaleurs, functies waarvoor ik ben opgeleid. Als ik al antwoord krijg, zijn dat meestal van die algemene brieven: ‘bedankt voor uw sollicitatie, maar we hebben iemand anders aangenomen’. Ik weet niet waarom ik niet op gesprek mag komen. Misschien ligt het aan mijn achternaam. Ik ben in 1998 met mijn ouders uit Rusland naar Nederland gekomen, als politiek vluchteling. In Nederland kon ik via de vluchtelingenorganisatie UAF aan de Akademie voor kunst en vormgeving Sint Joost in Breda beginnen. Maar dat was moeilijk, omdat mijn talenkennis nog niet erg goed was. Ook moesten we telkens verhuizen omdat we nog geen verblijfsvergunning hadden. Uiteindelijk belandden we in Den Helder in een opvangcentrum. Ik heb wel mijn propedeuse gehaald, maar besloot later, toen we in Nuenen woonden, de opleiding een niveau lager te doen. Mede omdat ik in verwachting was.”

Wat zijn je sterke kanten?

„Ik heb gevoel voor het mode- en interieurvak. Ik ben spontaan. Ik kan goed met mensen omgaan. Ik ben netjes, eigenlijk ook perfectionistisch en ik ben creatief. Naast mijn opleiding heb ik allerlei cursussen gedaan. Met keramiek heb ik gewerkt, ik heb een tekencursus gedaan, ik leer nu de gobelintechniek om onder meer tapijten te kunnen maken en ik maak zelf decoraties, voor aan de muur met kerst. Ik ben jong en energiek en kijk bijna elke dag of er geschikte vacatures zijn. Het zal toch wel een keer lukken?”

Marleen Luijt

Weet je werk voor Romanovna? Mail ikzoekwerk@nrc.nl

    • Marleen Luijt