Liverpool overleeft Barça

Liverpool verloor op Anfield Road van Barcelona, maar is door in de Champions League.

De 1-0 was voor Barça niet genoeg na de 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd.

Liverpool-aanvaller Dirk Kuijt (18) ziet zijn schot gekeerd door keeper Victor Valdés van Barcelona. Foto Reuters. Liverpool's Dirk Kuyt (2nd R) has a shot cleared by Barcelona's Victor Valdes (L) during their Champions League first knockout round, second leg soccer match in Liverpool March 6 , 2007. REUTERS/Albert Gea (BRITAIN) REUTERS

Barcelona is gisteravond door Liverpool uitgeschakeld in achtste finales in de Champions League. De titelhouder won het duel op Anfield Road weliswaar met 1-0 van de vijfvoudig kampioen van Europa , maar dat was niet genoeg om de 2-1 thuisnederlaag ongedaan te maken. Daarmee eindigde de tweede van drie bepalende wedstrijden voor de Catalaanse club in mineur.

Trainer Frank Rijkaard van Barcelona had een dag voor de wedstrijd de druk nog bij de thuisploeg gelegd. De Nederlander stelde dat zijn ploeg niets te verliezen had na het verlies in Camp Nou. Barça kwam twee weken geleden op voorsprong door een kopbal van Deco, maar kreeg in de tweede helft doelpunten tegen van Craig Bellamy en John Arne Riise. Rijkaard wilde niets weten van een falende tactiek. „We hebben het thuis vergeten af te maken”, zei hij. „Daar hebben we een dure prijs voor betaald. Nu moeten we aantonen dat we dapper genoeg zijn die misstap hier recht te zetten.”

Trainer Rafael Benítez, die Liverpool in 2005 naar de overwinning in de Champions League leidde, had eerder gezegd dat het hem niet zou verbazen als Barcelona zou starten met het aanvalstrio Ronaldinho, Samuel Eto’o en Lionel Messi. Een dergelijke tactische voorspelling deed ook trainer José Mourinho van Chelsea aan de vooravond van een Champions League-duel met Barcelona in februari 2005. Net als toen reageerde Rijkaard geprikkeld. „Mensen die zeggen alles al te weten, zijn juist degenen die in de praktijk het minste weten.”

Benítez had de aanvalslinie van Barcelona echter juist. De Spanjaard stelde er dezelfde elf voetballers tegenover die twee weken geleden in Camp Nou aan de aftrap verschenen. Heel even leek Liverpool in de Engelse regen behoudend te beginnen, maar de Reds zetten Barcelona al na enkele minuten stevig onder druk.

De goede mogelijkheden waren in de eerste helft dan ook voor de thuisploeg. Riise mikte na tien minuten vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings naast het doel van doelman Víctor Valdés. Even later schoot de Noorse middenvelder vanaf ongeveer dezelfde positie de bal hard op de doellat. En na bijna een half uur hield Valdés ternauwernood zijn doel schoon na inzetten van achtereenvolgens Bellamy, een sterk spelende Dirk Kuijt en Riise.

Aan de andere kant van het veld slaagde Ronaldinho er niet in los te komen van zijn bewaker Daniel Agger en had Álvaro Arbeloa weinig te stellen met Messi. Het ontregelende werk in de opbouw van het in oogverblindend geel gestoken Barcelona werd vooral verzorgd door aanvoerder Steven Gerrard, Kuijt en Momo Sissoko die van zo’n dertig meter op de lat mikte na een wilde uittrap van Valdés.

In de tweede helft, waarin Liverpool richting de fanatieke aanhang op de Kop-tribune speelde, kreeg Barcelona de eerste kans via Ronaldinho. De Braziliaan schoot de bal vlak na rust na een behendige individuele actie op de paal. Even later kreeg ook Messi een kans, maar hij schoof de bal in de handen van doelman José Reina. Rijkaard wisselde zijn derde aanvaller Eto’o na een kleurloos optreden voor Ludovic Giuly.

En hoewel de vertwijfeling in de ploeg van Rijkaard leek plaats te maken voor zelfvertrouwen kreeg ook Liverpool mogelijkheden, al bleef het bij afstandsschoten van Gerrard en Kuijt. Ook Benítez wisselde een aanvaller en bracht Jermaine Pennant in voor Bellamy.

Na ruim zeventig minuten was Rijkaards ploeg succesvol in zijn poging een doelpunt te forceren. De trainer haalde verdediger Lilian Thuram naar de kant voor de extra aanvaller Eidur Gudjohnsen. De IJslander had een paar minuten nodig voor de openingstreffer, waarbij hij buitenspel ontweek en Reina koelbloedig passeerde. Rijkaard keek stoïcijns toe en maande zijn ploeg naar de eigen speelhelft om snel op zoek te gaan naar de vereiste tweede treffer.

Benítez reageerde door middenvelder Riise van het veld te halen voor de verdedigend ingestelde Fabio Aurelio. Door de wijzigingen kreeg Barcelona meer ruimte op de speelhelft van de thuisploeg, maar de laatste linie van Liverpool week niet nog een keer, waarna de aanhang opgelucht You’ll Never Walk Alone aanhief.

In een week die bepalend is voor het wel of niet slagen van het seizoen van Barcelona stond de ploeg afgelopen weekeinde na een directe confrontatie de koppositie in de Primera División af aan FC Sevilla (2-1). Na de uitschakeling in het belangrijkste Europese clubtoernooi door Liverpool zal Frank Rijkaard niet gerust zijn op de goede afloop van de aanstaande competitiewedstrijd tegen Real Madrid.