Koot en Bie, laatste keer schaatsen, raket op Iran

1De beste sketches van Koot en Bie geselecteerd door Kees van Kooten en Wim de Bie zelf. Dat is Schertz, Zatire en Yronie, een thema-uitzending ter gelegenheid van de Avond van het Boek, aanstaande zondag. Van Kooten en De Bie kozen onder meer de sketch met vrijgezel Frank van Putten die „helemaal niet lekker wil lezen maar lekker leven met een lekkere vriendin”. Verder vertellen De Positivo’s over de Koran, de Bijbel en de Chrislam maar drinken ze nog wel een glaasje, „echter nooit in die mate dat mensen kunnen zeggen: die is lam”. Cor van der Laak fulmineert over „van die dingen” als de taalverloedering. Harry Kriele interviewt de voorzitter van de Vereniging van Umlautdragers. En nog veel meer creaties van Koot en Bie.

Zondag, Ned. 2, 22.50u. Web: www.kootenbie.nl

2Het moet raar lopen, zeggen de schaatskenners, wil de regen van wereldrecords van het afgelopen weekend geen vervolg krijgen in Salt Lake City. Daar vinden van donderdag tot en met zondag de wereldkampioenschappen afstanden plaats. Het toernooi is de laatste grote internationale schaatswedstrijd van het seizoen. Marianne Timmer ontbreekt in Salt Lake City wegens familieomstandigheden. Ireen Wüst heeft bedankt voor de 5.000 meter. Donderdag opent het toernooi met de 1.500 meter dames en 5.000 meter heren.

Vanaf donderdag, Ned. 3, 19.30u. Web: studiosport.nl/schaatsen

3National Geographic zendt vrijdag een reconstructie uit van de Amerikaanse aanval op een Iraanse Airbus in 1988. Op 3 juli vuurde het marineschip USS Vincennes twee raketten af op het burgervliegtuig. De Amerikanen dachten aanvankelijk dat het een militair toestel betrof. De Iraanse leider ayatollah Khomeiny interpreteerde het neerschieten van het passagiersvliegtuig als een signaal dat de Amerikanen bereid waren zeer ver te gaan in hun steun aanaartsrivaal Irak. Twee maanden later tekende Iran een wapenstilstand met Irak.

Vrijdag, National Geographic, 22.30u. Web: ngc.tv/explore/aircrash

4Educatieve omroep Teleac besteedt vanaf donderdag in acht uitzendingen aandacht aan antieke uitvindingen. De eerste uitzending heet Meten is weten. Drie uitvindingen uit de Klassieke Oudheid van drie eeuwen voor Christus staan centraal: de Klok van Ktesibios, de eerste mechanische klok in de geschiedenis, de afstandsmeter van Vitruvius en het Antikythera-mechanisme, een replica van de kosmos op miniatuurformaat.

Donderdag, Ned. 2, 16.05u. Web: www.teleac.nl/antiekeuitvindingen

Jan Benjamin

    • Jan Benjamin