Kaiser Chiefs

Het publiek heeft zijn vertrouwen al uitgesproken in het tweede album van de Kaiser Chiefs, want Yours Truly, Angry Mob kwam op 1 binnen in de albumlijst. De groep uit Leeds heeft geen last van het beruchte ‘tweede-albumsyndroom’ na een succesvol debuut, want zanger Ricky Wilson en zijn zowel door de luchtigheid van Madness als het fanatisme van Dexy’s Midnight Runners beïnvloede band schudden de sterke liedjes schijnbaar moeiteloos uit de mouw. Na de tongbrekende meezinger Ruby (‘Rubyrubyrubyruby’, probeer het maar eens net zo snel als Ricky) hebben ze met sterke liedjes als Heat dies down en My kind of guy weer net zulke troeven achter de hand als de inmiddels onsterfelijke festivalkraker I predict a riot.

Nieuw in het doorgaans losbollige Kaiser Chiefs-universum is het vleugje maatschappelijk bewustzijn dat in de teksten doordringt, met kritiek op het klakkeloos navolgen van andermans meningen in The angry mob en een pleidooi om de middelmaat te mijden in Everything is average nowadays. Verrassend: de Kaiser Chiefs als band met geweten – maar laat duidelijk zijn dat deze muziek weer veel feestgedruis in het live-circuit gaat veroorzaken.

Jan Vollaard

Kaiser Chiefs: Yours Truly, Angry Mob (Polydor)

    • Jan Vollaard