Jury: ex- adviseur Cheney is schuldig

De voormalige topadviseur van de Amerikaanse president Bush en vicepresident Cheney, I. Lewis ‘Scooter’ Libby, is gisteren door een jury in Washington schuldig bevonden aan meineed en obstructie van een strafrechtelijk onderzoek.

De jury achtte bewezen dat Libby in vier gevallen bewust onwaarheid heeft gesproken in een onderzoek naar het lekken van CIA-gegevens. Tijdens het strafproces is gebleken dat Libby wilde verhullen dat Cheney de regie voerde over een wraakactie op ex-ambassadeur Joe Wilson en zijn echtgenote, CIA-agente Valerie Plame. Haar naam werd volgens aanklager Fitzgerald vanuit het Witte Huis naar de pers gelekt toen Wilson in 2003 de regering bekritiseerde over een van de grondslagen voor de oorlog in Irak. Daardoor werd Plame’s status als undercoveragent tenietgedaan.

Totdat hij in 2005 als verdachte werd aangemerkt, was Libby een van de belangrijkste ambtenaren in het Witte Huis. Hij was de stafchef van Cheney en bovendien veiligheidsadviseur van Bush.

Beiden reageerden teleurgesteld op de uitspraak. Cheney prees Libby’s werk. Het Witte Huis weigerde verder commentaar. Cheney komt naar verwachting onder druk te staan om opening van zaken te geven. Diverse Republikeinen zeiden gisteren dat hij niet kan blijven zwijgen.

Volgens de federale richtlijnen wacht Libby een straf van minimaal anderhalf en maximaal drie jaar. De rechter kan hiervan afwijken. Libby heeft beroep aangekondigd. Er wordt openlijk gespeculeerd over mogelijke gratie voor Libby. Bush kan hem die verlenen.

In het strafrechtelijk onderzoek naar het CIA-lek is vastgesteld dat Libby en Bush’ strateeg Karl Rove verslaggevers wezen op de relatie van Wilson met Plame. Libby verklaarde dat hij Plame niet kende, totdat hij haar naam in gesprekken met de pers opving. Negen betrokkenen getuigden echter dat Libby hun over Plame vertelde.

libby en cheney: pagina 5