‘Ik wil een snor, ik ben volwassen’

Voor The Killers was 2006 een succesjaar. Maar zanger Brendan Flower moest aan dat succes wennen. „Ik moet proberen kalmer te zijn.” Vanavond speelt de band in de Music Hall.

De Amerikaanse groep The Killers in Paradiso, Amsterdam. Voorman Brendan Flower is de tweede van links. (Foto Lex van Rossen) the Killers. Brandon Flowers is 2e van links foto lex van rossen t.a.v. NEXT ROSSEN, LEX VAN

Zanger Brendan Flower schuwt de controverse niet. Zijn band The Killers kwam vorig jaar in de publiciteit met hun cd Sam’s Town, de opvolger van het debuut Hot Fuss, de million-seller uit 2004. Maar de voorman raakte wellicht meer in opspraak met zijn uitspraken over andere muzikanten. Over de New Yorkse band The Bravery, die hij beschuldigde van „goedkope Killers na-aperij”. Over de punkband Green Day, die hij „anti-Amerikaans” noemde. Dan gaf zijn eigen Sam’s Town een veel nauwkeurigere voorstelling van het huidige Amerika. Over rapper Kanye West, wiens grote ego hem „misselijk” maakte. Bij de uitreiking van de Grammy’s, vorige maand, werden West en Flowers zorgvuldig uit elkaar gehouden om fysiek geweld te voorkomen.

Brendan Flower zit op de bank in een van de kleedkamers van Paradiso in Amsterdam. Houdt hij van confrontaties? „Ik wil de beste zijn. Anderen kunnen daar niet tegen.” Maar hij is niet gewend dat alles wat hij zegt, wordt verspreid. „Ik praat tegen de pers zoals ik tegen mijn vrienden praat. Dat is geen goed idee. Ik moet proberen kalmer te zijn, en geen namen meer te noemen.”

Je hebt Green Day anti-patriottisch genoemd, wegens hun lied American Idiot dat op George Bush slaat. Is patriottisme belangrijk voor jou?

„Ik ben verkeerd geciteerd. Maar ik vind wel dat ze de makkelijke weg hebben gekozen. Het is simpel naar Nederland te komen en te zeggen „fuck Bush”. Je kunt beter proberen om de gedachten te veranderen van degenen die je idioten vindt, dan dat je ze idioten noemt. Zo doe ik het zelf; ik draag liever iets positiefs bij.”

Op je nieuwe cd zing je ziek te worden van alle ‘judges’. Wie zijn dat?

„Iedereen wordt beoordeeld: door zijn vrouw, zijn ouders. Voor mij zijn ‘judges’ de mensen die kritiek hebben op onze liedjes. Daarmee maken ze de schoonheid kapot. Ze zijn gewoon jaloers.”

Heb je binnen de band ook zulke uitgesproken opvattingen?

„We zijn een democratie, maar hebben allemaal een gebied waarin we domineren. Mijn taak is anderen op te zwepen. Ik ben de jongste, ik ben het meest enthousiast en opgewonden. Ik breng de zaak op stoom.”

Jullie nieuwe cd klinkt serieuzer.

„We worden ouder, we konden niet hetzelfde blijven als op Hot Fuss. Onze situatie is veranderd; ik ben getrouwd, onze gitarist kreeg een kind. Ik voelde me verplicht om muziek te maken die iets betekent. Als mens ben ik gevormd door muziek, vooral die van David Bowie en Bruce Springsteen. Ik zou dat graag voor anderen doen.

„Je hebt genoeg bands, en ik noem geen namen, die hetzelfde blijven doen. Al die emo-bands bijvoorbeeld, gedragen zich als pubers. Ik heb dat altijd gewaardeerd aan The Beatles: zij accepteerden dat ze ouder werden. John Lennon schreef over ouder worden, over man-zijn, over Yoko Ono. Daarom heb ik een hekel aan de Rolling Stones. Die doen nog steeds alsof ze achttien zijn.

„Zo presenteer ik me nu. Ik wil een snor, ik wil een strikdasje dragen. Ik ben nu volwassen.”

Stond de grootse aanpak voor Sam’s Town van tevoren vast?

„Nee, die ontstond in de studio. We waren van plan een sobere plaat te gaan maken. Maar in de studio kwam er steeds meer bij: blazers, pauken, strijkers. Vooral het liedje Bones knapte daar enorm van op. Dat was eigenlijk een wat minder nummer. Toen zaten we te klooien met een trompetpartij op een keyboard, en hoorden we wat een geweldig effect dat had. Daarna hebben we er echte blazers onder gezet. In tien minuten promoveerde het liedje zo van een B-kantje tot onze volgende single.”

Je bent praktiserend mormoon. Kun je een religieuze levenshouding combineren met het leven in een band?

„Zolang ik maar goede nummers schrijf, heeft niemand commentaar. Maar inderdaad, het valt niet altijd mee die levensstijl vol te houden binnen een band. Maar vooralsnog ben ik tevreden over mezelf.”

The Killers treden vanavond op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Zie ook www.thekillers.co.uk

    • Hester Carvalho