Goede sier maken met de huizen van anderen

Woningwebsite Funda heeft sinds maandag een nieuwe concurrent: Jaap.nl

Jaap presenteert ook huizen die bij NVM-makelaars te koop staan.

‘Meer koophuizen dan Funda’ staat met grote letters bovenaan Jaap.nl, de maandag gelanceerde woningwebsite. Rechts op de thuispagina staat de ‘Jaap vs. Funda index’ met de getallen die deze claim moeten onderbouwen: ‘Jaap 117.204 huizen, Funda 99.072 huizen’.

Woningzoekers konden eerst niet om Funda heen. Deze site van makelaarsvereniging NVM en uitgever Wegener wist lang alle gegevens over te koop staande woningen van NVM makelaars af te schermen voor concurrerende websites. Omdat zo’n 70 procent van alle woningen bij een NVM-makelaar te koop staat, was Funda dé woningwebsite.

Die tijd is voorbij. Verschillende websites beconcurreren Funda, vaak met steun van grote namen. De Rabobank heeft Zoekallehuizen.nl en start binnenkort samen met mediabedrijf Talpa van John de Mol nog een woningwebsite. De Telegraaf is eigenaar van Woonkrant.nl.

De nieuwste concurrent, Jaap.nl zet de aanval op Funda in vanuit India. Daar zit het technische team dat onder leiding staat van Jaap Stelwagen, het brein achter de site.

Jaap.nl zegt niet alleen méér woningen dan Funda te hebben, maar ook dat de site voor de woonzoeker prettiger is om op rond te neuzen. Bij elke woning staan grote foto’s, ook van de woningen die bij NVM-makelaars te koop staan. Jaap.nl gaat hierin verder dan Zoekallehuizen.nl waarbij een bezoeker moet doorklikken naar de site van de makelaar.

Frits Markus van Markant NVM Makelaars in Barendrecht noemt dat „sier maken met het werk van anderen”. Hij vindt het een nadeel dat hij op andere websites dan Funda niet alle controle heeft om een woning „optimaal te presenteren”.

Bob Kuijs, een van de investeerders achter Jaap.nl, weet zelf niet of wat Jaap.nl doet wel mag. „De rechter heeft het ons nog niet verboden.” Concurrent Nico Schoonderwoerd, eigenaar van website Miljoenhuizen.nl is hier duidelijk over. „Dat is niet toegestaan, dat weet ik van mijn advocaat”, zegt hij vanaf Bermuda, waar zijn website geregistreerd staat.

Jaap.nl haalt de gegevens van NVM-makelaars – en ook van de makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten – binnen met een zoekmachine die de individuele websites van alle makelaars doorzoekt. Door op deze manier het direct kopiëren van gegevens op Funda te omzeilen, houdt Jaap zich aan de regels, zegt Bob Kuijs.

Toch blijkt de zoekmachine van Jaap.nl voor een willekeurig gekozen straat niet goed te scoren. Slechts de helft van alle door NVM-makelaars aangeboden woningen op de Laan van Meerdervoort in Den Haag (de langste laan van Europa) is op de site terug te vinden. „Veel NVM-makelaars proberen hun websites met trucjes af te schermen”, zegt Kuijs. Het webteam van Jaap.nl is druk om deze blokkades te omzeilen. „Het is een kat-en-muisspel.”

Woonkrant.nl scoort het best in het weergeven van het aanbod van de Haagse straat: 70 procent van alle woningen die op de Laan van Meerdervoort te koop staan, is op deze site te vinden. De site zegt dan ook „de grootste” te zijn.

Maar volgens Bob Kuijs is de wijze van presenteren belangrijker dan compleetheid. „Woonkrant.nl is misschien completer, maar die site ziet er niet uit. Woningzoekers willen een rustige site met veel informatie over de woning én de buurt.” Toch noemt Kuijs Funda nog altijd de best vormgegeven site.

Funda lijkt niet goed te weten hoe te reageren op de concurrentie. Twee weken geleden werd de directie van dit bedrijf aan de kant gezet. De directie wilde „drastische maatregelen” nemen om de concurrentie voor te blijven, maar de NVM was tegen grote veranderingen, zo liet commissaris Bert Vis toen weten. De concurrentie hoopt dat het beperkte aanbod de ondergang van Funda wordt.

    • Ben Vollaard