EU-hof: Italiaans gokbeleid is illegaal

Het Europese Hof van Justitie heeft het Italiaanse beleid voor gokvergunningen onderuit gehaald. De lidstaat mag niet een bepaald type bedrijf – beursvennootschappen – volledig uitsluiten van de vergunningsprocedure. Dat is strijdig met het Europees verdrag, bepaalde het Hof gisteren.

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor het Nederlandse licentiesysteem, zeggen grote gokbedrijven die in heel Europa opereren. Belangenvereniging European Betting Association meldt op haar website dat de uitspraak „weer een nagel is aan de de doodskist van staatsmonopolies voor gokken.” Deze gokbedrijven willen vrij kunnen opereren in alle lidstaten. Het vrij verkeer van diensten in het Europees verdrag geeft hen dat recht, zeggen zij. Lidstaten mogen die vrijheid echter beperken als ze daar goede redenen voor hebben. Welke dat zijn, is veelvuldig inzet van procedures tussen lidstaten en gokbedrijven.

Zo wees de Hoge Raad in 2005 een klacht van het Britse gokbedrijf Ladbrokes tegen het Nederlandse beleid af. Hier hebben maar vijf organisaties een vergunning voor het aanbieden van kansspelen, waaronder Holland Casino, Lotto en de Postcodeloterij. Anderen mogen dat niet, ook niet via internet. Als rechtvaardiging voor het restrictieve beleid voert Nederland aan „het algemeen belang om kansspelverslaving tegen te gaan, illegaliteit en criminaliteit te bestrijden en consumenten te beschermen.” Dat schreef toenmalig minister Donner van Justitie augustus vorig jaar aan de eurocommissaris van de Interne Markt McCreevy. Die startte een procedure tegen Nederland en andere listaten om te onderzoeken of hun gokbeleid strookt met het verdrag.

Advocaat Joris van Manen, die voor Lotto de zaak tegen Ladbrokes won, verwacht niet dat de uitspraak veel effect heeft. „Het is vaste rechtspraak dat monopolies een goed middel kunnen zijn om bijvoorbeeld gokverslaving tegen te gaan. Daar verandert deze uitspraak, die specifiek voor de Italiaanse situatie geldt, niets aan.”