Creatief bestuurder

Willy Hofman was een groot gangmaker in de theaterwereld en co-producent van de eerste grote musicals in ons land.

Willy Hofman, die zondag op 91-jarige leeftijd is overleden, was in de jaren zestig en zeventig directeur van de dienst gemeentelijke kunstgebouwen in Rotterdam en had zodoende de leiding over zes theaters, waaronder het oude Luxor, de oude Schouwburg en het Hofpleintheater. Hij was bovendien actief betrokken bij de oprichting van belangrijke manifestaties als Poetry International en het Rotterdams filmfestival. Ook na zijn pensionering bekleedde hij een groot aantal culturele bestuurs- en adviesfuncties.

Hofman groeide op in een artistiek milieu. Hij studeerde economie, maar koos daarna al gauw voor de cultuursector. Om in Luxor een nieuw soort amusement te kunnen presenteren, nam hij in 1960, samen met de Amsterdamse theaterexploitant Piet Meerburg, het initiatief tot een Nederlandse versie van My Fair Lady met Wim Sonneveld in de hoofdrol – de eerste Nederlandse musicalproductie op internationale schaal. De winst die ze daarmee maakten, ging twee jaar later goeddeels verloren aan de geflopte Oliver! In 1965 waren Hofman en Meerburg co-producenten van Heerlijk duurt het langst, de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Ze stopten toen ook andere producenten zich aan het genre gingen wagen.

Willy Hofman was een bescheiden, minzame man die zonder drukte, maar met veel plezier op zijn werk terugkeek. „Je weet wat je plaats is geweest”, zei hij een paar jaar geleden. „Maar het is voorbij, klaar.”

    • Henk van Gelder