Chagrijnige spreekzang

cd pop The Fall: Reformation Post TLC Sanctuary ***--

cd pop

The Fall: Reformation Post TLC Sanctuary

Deze week wordt Mark E.Smith, voorman en enige vaste lid van de Britse band The Fall, vijftig jaar. Hij maakte onlangs zijn zesentwintigste cd: Reformation Post TLC. In The Fall hebben sinds 1976 negenendertig verschillende muzikanten gespeeld. Verrassend is dat Mark E. Smith nog op zijn benen kan staan. Ondanks zijn ongezonde levensstijl en explosieve karakter, slaagt Smith er steeds weer in zijn band nieuw leven in te blazen. Met de nieuwste bezetting werd Reformation Post TLC opgenomen: een aangename terugkeer naar de oorspronkelijke vorm.

De chagrijnige spreekzangstijl van Smith, met zijn arbeidereske tongval uit Manchester, heeft de laatste jaren opnieuw navolging gekregen: denk aan LCD Soundsystem, en de tirades van Alex Turner (Arctic Monkeys). Die net niet helemaal passende woordstromen worden omlijst door een bibberig orgel, houterige gitaarakkoorden en een rammelige drum. Helaas ontbreekt soms de muzikale samenhang. We horen graag de hogepriester van de cynische levensbeschouwing, maar iets meer tegenwicht kan hij wel gebruiken.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho