Britten op weg naar 'gat' in de aardkorst

Britten op weg naar ‘gat’ in de aardkorst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een plaats op de zeebodem waar een groot deel van de aardkorst ontbreekt wordt de komende weken onderzocht door een team van twintig Britse wetenschappers. De expeditie is dinsdag vertrokken. Het ‘gat’ in de aardkorst ligt op een diepte van drie kilometer, tussen de Kaapverdische Eilanden en het Caribisch gebied. Het is onderdeel van een mid-oceanische rug, een bergketen op de bodem van de Atlantische oceaan waar nieuwe aardkorst ontstaat uit vloeibaar gesteente dat opwelt vanuit de aarde. Deze mid-oceanische ruggen bestaan doorgaans uit magma. Door ter plaatse monsters te nemen met robotgestuurde boren hoopt het Britse team vast te stellen in hoeverre het ‘gat’ te rijmen is met bestaande geologische modellen over het ontstaan van nieuwe aardkorst langs mid-oceanische ruggen.