Bloedbad onder pelgrims in Irak

Zeker 115 shi’itische pelgrims zijn gisteren gedood en meer dan 200 gewond geraakt bij een dubbele bomaanslag in de Centraal-Iraakse stad Hilla. Dat hebben medewerkers van een plaatselijk ziekenhuis gisteren bekend gemaakt. De pelgrims liepen in processie naar een shi’itisch heiligdom in de stad Karbala voor een religieuze plechtigheid. Twee mannen, die vesten met explosieven droegen, bliezen zichzelf op in de menigte. Het bloedbad in Hilla werd onmiddellijk veroordeeld door onder andere de Iraakse premier Maliki en VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. In Karbala heeft dit weekeinde het shi’itische Arbaeen-feest plaats. Deze plechtigheid markeert het einde van een 40-daagse rouwperiode, waarin de dood van Imam Hussein wordt herdacht. De aanslagen in Hilla volgden op een serie aanvallen gisteren op shi’itische pelgrims in heel Irak. Zeker 24 mensen kwamen daarbij om. (AP, BBC, AFP)