Biënnale toont bekende namen

De 52ste editie van de Biënnale van Venetië heeft als titel Think with the Senses - Feel with the Mind. Art in the Present Tense. Dat heeft de curator van het tweejaarlijkse kunstevenement, de Amerikaanse criticus Robert Storr, gisteren bekendgemaakt op een persconferentie in Rome.

De overkoepelende tentoonstelling wordt volgens Storr een expositie „die vooruitkijkt, en niet terugblikt”. Hij heeft zo’n honderd kunstenaars uit de hele wereld uitgenodigd, onder wie opvallend veel gevestigde namen als Louise Bourgeois, Bruce Nauman, Sigmar Polke, Gerhard Richter en Robert Ryman. De meesten zullen speciaal voor de biënnale nieuw werk ontwikkelen. Ook zal werk getoond worden van enkele overleden kunstenaars, onder wie Martin Kippenberger en Jason Rhoades. Hun werk is volgens Storr „zo vitaal dat het relevanter is dan ooit”.

De enige Nederlandse kunstenaars die door Storr werden uitgenodigd zijn de in Brussel woonachtige filmmaker Manon de Boer en kunstverzamelaar Jan Christiaan Braun, die een fotoserie over New York zal laten zien.

Aan de Biënnale van Venetië zal dit jaar een recordaantal van 77 landen meedoen. Italië heeft een nieuw paviljoen gebouwd op het Arsenale-terrein, een gebied waar in de toekomst meer tentoonstellingsruimtes zullen worden ontwikkeld. Nieuw is ook de gezamenlijke website www.grandtour2007.com, die de Biënnale van Venetië samen met Art Basel, de Documenta in Kassel en Skulptur Projekte Münster heeft opgezet. De vier kunstevenementen, die slechts één keer per tien jaar samenvallen, hebben hun openingen aansluitend gepland in de week van 10 tot 17 juni.

    • Sandra Smallenburg