Band met geweten zingt razendsnel rubyrubyruby

cd BRITROCK Kaiser Chiefs: Yours Truly, Angry Mob Polydor ****-

cd

BRITROCK

Kaiser Chiefs: Yours Truly, Angry Mob

Polydor

Het publiek heeft zijn vertrouwen al uitgesproken in het tweede album van de Kaiser Chiefs, want Yours Truly, Angry Mob kwam op één binnen in de albumlijst. De groep uit het Engelse Leeds heeft geen last van het beruchte ‘tweede-albumsyndroom’ na een succesvol debuut. Zanger Ricky Wilson en zijn zowel door de luchtigheid van Madness als het fanatisme van Dexy’s Midnight Runners beïnvloede band schudden hun liedjes schijnbaar moeiteloos uit de mouw. Na de tongbrekende meezinger Ruby (‘Rubyrubyrubyruby’, probeer het maar eens net zo snel als Ricky) hebben ze met Heat dies down en My kind of guy weer net zulke troeven achter de hand als de inmiddels onsterfelijke festivalkraker I predict a riot.

Nieuw in het doorgaans losbollige Kaiser Chiefs-universum is het vleugje maatschappelijk bewustzijn dat in de teksten doordringt, met de kritiek op het klakkeloos navolgen van andermans meningen in The angry mob en een pleidooi om de middelmaat te mijden in Everything is average nowadays. Heel verrassend: de Kaiser Chiefs als een band met een geweten, maar laat het duidelijk zijn dat deze muziek weer veel feestgedruis in het live-circuit gaat veroorzaken.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard