Afrekening met jaren ’80 nostalgie

Music and Lyrics. Regie: Marc Lawrence. Met: Hugh Grant, Drew Barrymore, Campbell Scott, Brad Garrett, Haley Bennett. In: 95 bioscopen.

Music and Lyrics begint met een hilarische parodie op een jaren-tachtig videoclip. Een naar Wham! gemodelleerde popgroep – haarstijl, sjaaltjes, strakke broeken, open shirts – playbackt in zwart-wit geblokt decor hun single Pop Goes My Heart. Decor, montage en camerastandpunten roepen perfect de videoclip van twee decennia geleden op. In de clip zit een minispeelfilmpje verpakt, waarin zanger Alex Fletcher met een gebroken hart in het ziekenhuis wordt opgenomen, gefilmd in de typische softfocus stijl uit die tijd. Fletcher (Hugh Grant) speelt de tweede viool in de groep PoP, zoals Andrew Ridgeley dat deed bij Wham! Als de zanger van PoP solo gaat à la George Michael, is het gedaan met de carrière van Fletcher.

Het verhaal van Music and Lyrics begint vijftien jaar later als Fletcher wordt gevraagd mee te doen aan de ‘battle of the 80s has-beens’. Tegelijkertijd mag hij een lied schrijven voor rijzende ster Cora, een kruising tussen Britney Spears, Shakira en Christina Aguilera. Daarvoor heeft hij een tekstschrijver nodig. Gelukkig blijkt Sophie (Drew Barrymore), de vrouw die tijdelijk zijn planten verzorgt, te kunnen rijmen.

Regisseur/scenarist Marc Lawrence is niet de eerste de beste in het genre van de romantische komedie. Hij schreef scenario’s voor succesvolle Sandra Bullock-vehikels als Forces of Nature en Miss Congeniality. Hij maakte zijn regiedebuut met Two Weeks Notice, waarin Bullock samen met Hugh Grant speelt. Lawrence’s films staan garant voor aardig amusement met bovengemiddeld veel geslaagde grappen en komische situaties.

Hier heeft Sophie een verhouding met haar literatuurprofessor, waarna hij haar in zijn prijswinnende boek neerzet als talentloze neuroot. Levensgroot trauma, waar ze met hulp van Alex langzaam overheen moet zien te komen.

De film moet het vooral hebben van het mild-satirische gehalte dat afrekent met jaren-tachtig-nostalgie, idiote televisieformules en tienerpopsterren die tegelijkertijd sexy en spiritueel willen zijn.

    • André Waardenburg