AFM kijkt naar ‘illegale handel’ Turkse effecten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op de handel in aandelen en andere financiële producten, gaat onderzoek doen naar mogelijke illegale handel in effecten in Turkse moskeeën en koffiehuizen. Dat bevestigt een woordvoerster van de AFM.

De aanleiding zijn berichten in de Volkskrant dat honderden Amsterdamse Turken zijn opgelicht. Vorige week diende een aantal gedupeerden een bezwaar in bij het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes tegen de bouwvergunning van de Westermoskee van de Turkse organisatie Milli Görüs. Die organisatie zou betrokken zijn bij oplichting, waardoor duizenden Amsterdamse Turken in financiële problemen zouden zijn geraakt.

Volgens de klagers zijn gebedsruimtes gebruikt als illegaal wisselkantoor en konden gelovigen er beleggen in islamitische fondsen. Daartoe werden ze, zeggen de gedupeerden, opgeroepen door de imam. De beloofde rendementen zijn nooit waargemaakt.

Veel islamieten willen hun geld niet op spaarrekeningen zetten, omdat ze van hun geloof geen rente mogen ontvangen. Vanuit Turkije is er daarom een ruim aanbod van alternatieve vormen van beleggingen: soms in aandelen van beursgenoteerde Turkse bedrijven, soms in ondoorzichtige constructies met niet vrij verhandelbare aandelen in ‘holdings’ (houdstermaatschappijen).

Milli Görüs laat via een woordvoerder weten dat in de jaren negentig inderdaad in veel moskeeën en koffiehuizen werd opgeroepen om te beleggen in islamitische fondsen. Maar volgens Milli Görüs is er geen geld in de zakken van bestuurders of imams verdwenen. „Er kwamen vertegenwoordigers van die beleggingsfondsen ook in de moskeeën van Milli Görüs, maar wij hebben niets met die fondsen te maken.”