Adviseur van Cheney pleegde meineed

Libby probeerde het lekken van een staatsgeheim door het Witte Huis te verbergen.

Hij is de enige veroordeelde in de zaak, die draait om Irak.

De voormalige stafchef van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney is gisteren schuldig bevonden aan onder andere meineed. De uitspraak heeft het Witte Huis in ernstige verlegenheid gebracht.

Lewis ‘Scooter’ Libby (56) moest in oktober 2005 aftreden toen de speciale aanklager Patrick Fitzgerald hem in staat van beschuldiging stelde in een onderzoek naar het lekken van de identiteit van Valerie Plame, undercoveragente van de CIA. Het opzettelijk lekken van dit staatsgeheim zou bedoeld zijn om haar echtgenoot, een ambassadeur die de grondslag voor de oorlog in Irak betwistte, in diskrediet te brengen. Fitzgerald heeft Libby niet aangeklaagd voor het lekken naar journalisten, wel omdat hij moedwillig valse verklaringen zou hebben afgelegd tegenover de FBI over de gesprekken met de pers.

Vorig jaar ontstond de suggestie dat Cheney zelf betrokken was bij het lek, toen de aanklager een notitie publiceerde die Cheney aan Libby had gestuurd over de zaak. Ook een andere prominent in de regering-Bush, de strateeg Karl Rove, hing lange tijd vervolging boven het hoofd omdat ook hij met journalisten over Plame heeft gesproken. Uiteindelijk besloot Fitzgerald om technisch-juridische redenen niemand te vervolgen voor het daadwerkelijke lek dat, zo bleek vorig jaar, oorspronkelijk van Richard Armitage kwam, plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken onder Colin Powell.

De elfkoppige jury concludeerde gisteren na tien dagen beraad dat Libby schuldig is aan obstructie van de rechtsgang, het afleggen van valse verklaringen en twee aanklachten wegens meineed. Een vijfde aanklacht wegens liegen tegen de FBI was volgens de jury niet bewezen. In theorie kan de rechter, die op 5 juni de straf bepaalt, hem tot 25 jaar cel veroordelen. Maar waarschijnlijker is volgens deskundigen dat hij voor anderhalf tot drie jaar de cel in moet. Libby’s advocaten kondigden meteen aan om een nieuw proces te zullen vragen. Als dat wordt afgewezen, gaan zij in hoger beroep.

„Dit proces heeft een verontrustend beeld over de interne mechanismen van het Witte Huis opgeleverd”, zei de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi na de uitspraak.

Een van de juryleden, Dennis Collins, nam het na afloop voor Libby op: „Er was ongelofelijk veel sympathie voor meneer Libby”, zei hij tegen journalisten over het juryberaad. „We hebben meerdere keren gezegd: ‘Wat doen we hier met deze man? Waar is Rove? Waar zijn de anderen?’ Ik zeg niet dat Libby niet schuldig is, maar het leek alsof hij de zondebok was.”