7 redenen om thuis te blijven

Een prima spel, Pirates of the Caribbean, al komt het met twee spelers nog niet tot onderlinge schermutselingen. Vanaf 8 jaar.

1 Spel

Pirates of the Caribbean

Uitgave Parker, ca. 35 euro

Graaien, graaien en pakken wat je pakken kan. Zo is nu eenmaal het leven van de piraat. Het is ook de manier om je te gedragen in dit spel Pirates of the Caribbean (let op: dit is niet de versie met een toegevoegde dvd). Het spel is evident geïnspireerd door de bekende speelfilms. Zoiets is vaak geen pre voor een bordspel – het Titanic-spel heb ik zelfs ooit het huis uitgedaan. Maar hier is niks aan de hand, al lijken de spelregels door de wat onhandige vormgeving aanvankelijk moeilijker dan ze in werkelijkheid zijn. Een prima spel is het, hoewel het met twee spelers nog niet tot onderlinge schermutselingen komt. Je vaart uit op zoek naar buit, en in de praktijk is dat naar het centrale eiland waar de avonturenkaarten liggen. Erg leuk dat je met je vinger de schatfiches er onderuit moet pulken, maar toegegeven, het is niet zo heroïsch. Elkaar aanvallen is beter, maar zeer gevaarlijk omdat een listige spelregel bepaalt dat snelheid niks over de gevechtskracht zegt. Een aanval op de schatten aan boord van de ander is een gok. Daarom blijf je met z’n tweeën elkaar maar een beetje uit de buurt. Je wil toch winnen. (HS)

2 Politiek

Provinciale Statenverkiezingen 2007

Ned. 1, 21.15-23.35u.

Welke partij mag zich de winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen noemen? Vanuit de Eerste Kamer in Den Haag worden in de loop van de avond de uitslagen bekendgemaakt. De presentatie is in handen van Maartje van Weegen. Tevens zijn er rollen weggelegd voor Paul Witteman en Ferry Mingelen. Zij zullen respectievelijk het slotdebat leiden en de einduitslagen toelichten.

3 Documentaire

De schedel van Katyn

Ketnet/Canvas, 22.20-23.25u.

In 2005 vonden Deense forensische onderzoekers de schedel van een Poolse officier. Maar waar kwamen de stoffelijke resten van deze soldaat vandaan en hoe was de man om het leven gekomen? De zoektocht eindigt in het Russische dorp Katyn. Bij Tweede Wereldoorlogkenners beter bekend als de plaats waar in opdracht van de Sovjet-Unie ruim 25.000 politieke tegenstanders van Poolse komaf werden geëxecuteerd.

4 Voetbal

Champions League:Arsenal-PSV

Ned. 3, 20.00-23.35u.

PSV begint vanavond met een voorsprong aan de return in de achtste finales. Twee weken geleden versloeg de ploeg uit Eindhoven Arsenal thuis met 1-0, door een doelpunt van Edison Méndez. Een goed begin. Als PSV vanavond in Londen eenmaal weet te scoren, moeten ‘The Gunners’ drie doelpunten maken om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Commentaar: Jeroen Grüter.

5 Online schilderen

Maak zelf virtuele kunst

http://artpad.art.com

Schilderen zonder doek en verf. Met het programma Artpad is het mogelijk een heus virtueel schilderij te creëren. Waan je een ware Karel Appel door emmers met verf tegen het canvas te smijten. Schilder in de geest van het negentiende-eeuwse pointillisme, of ga gewoonweg te werk met het penseel. Deze kan overigens in verschillende breedten ingesteld worden. Kies de kleuren door op het raster aan de linkerkant van het scherm te klikken. Ben je tevreden over het resultaat? Kies dan een lijst die bij de stijl van het kunstwerk past om je schilderij net dat extra’s te geven. Stel het werk eventueel tentoon of mail het naar familie en vrienden. Ben je zelf niet zo creatief, maar wel geïnteresseerd in de werken van anderen? Geen nood. Een kijkje nemen in de virtuele galerie behoort ook tot de opties. Om het programma te gebruiken is een actuele versie van een flash-besturingsprogramma vereist. (RH)

6 Berekenen

Statistieken

www.swivel.com

Met cijfers kun je alles bewijzen: dat er globaal meer gevogelte dan rood vlees wordt gegeten, dat de temperatuur stijgt als er meer piraten in de buurt zijn of dat de relatie tussen wijn en misdaden met geweld in de VS omgekeerd evenredig is. Sommige stellingen zijn correct, andere zijn het gevolg van zuiver statistisch toeval. Op swivel.com kunnen nieuwsgierige surfers allerlei data ontdekken, die met elkaar vergelijken en in grafieken gieten. De stichters van de site, twee wetenschappers uit Rusland en de VS, hebben de gegevens opgedeeld in verschillende categorieën zoals politiek, economie, weer en sport. Iedereen die bijdraagt, krijgt bovendien een eigen account zodat het mogelijk wordt om met gelijkgestemde datafreaks in contact te komen. Zo kan je bijvoorbeeld te weten komen hoeveel aanhangers elke religie heeft, of hoe de druiventeelt in Californië evolueert. (EB)

7 Versieren

Kunstige Buttons

2,99 dollar p. stuk, www.prickie.com

Nu punk weer een tweede jeugd beleeft, mogen de bijbehorende buttons op je tas, jas of T-shirt niet ontbreken. Op tweedehands markten en platenzaken zijn gelukkig weer bakken vol van deze simpele, nostalgische versierselen te koop. Goed, een plastic speldje met ‘ban de bom’ is vandaag de dag weer net zo actueel als in de jaren zeventig, maar leuker is het om buttons te gebruiken voor een hedendaagse boodschap met een knipoog. Op prickie.com hebben 769 kunstenaars zich uitgeleefd op het 25 millimeter grote oppervlak. De één liet zich kennelijk inspireren door de iPod en maakte de bekende ronde scrollpad van Apple tot een speldje, ook de ‘uit’-knop als button zal zich goed lenen voor vrolijke opmerkingen. Een bestelling moet bestaan uit minimaal drie exemplaren, maar dat is des te leuker om een collage samen te stellen van verschillende buttons uit het ontelbare aanbod. (OvD)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Olga van Ditzhuijzen, Renée Heidekamp en Hendrik Spiering