115 pelgrims gedood bij aanslag in Irak

Bij een van de bloedigste aanslagen in Irak sinds maart 2003 zijn gisteren zeker 115 shi’itische pelgrims gedood toen twee zelfmoordterroristen zich opbliezen in Hilla, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

Bij verdere aanslagen op shi’itische pelgrims in Irak vielen gisteren nog eens ongeveer 40 doden. Vanochtend werden zeker elf mensen bij aanslagen gedood. Grote menigten shi’itische pelgrims zijn dezer dagen onderweg naar de heilige stad Kerbala ter gelegenheid van Arba’een, het einde van de 40-daagse rouwperiode voor de dood van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed die tegen het einde van de 7de eeuw bij Kerbala sneuvelde.

De aanslagen worden toegeschreven aan sunnitische rebellen, die de laatste tijd hun activiteit scherp hebben opgevoerd. Dat wordt tot op zekere hoogte vergemakkelijkt doordat shi’itische milities zich tamelijk stil houden temidden van het grote Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief (‘the surge’) in Bagdad.

De aanslagen zijn duidelijk bedoeld om de shi’itische milities – in het bijzonder het Leger van de Mahdi – te provoceren weer de staat op te gaan en hun moorden op sunnitische burgers te hervatten. Maar zij geven tegelijk aan hoe machteloos de door de Verenigde Staten gesteunde Iraakse autoriteiten staan tegenover de sunnitische opstandelingen, die vorige week bijvoorbeeld 18 politieagenten ontvoerden en vermoordden in de gewelddadige provincie Diyala.

De zelfmoordterroristen in Hilla, 90 kilometer ten zuiden van Bagdad, brachten zichzelf tot ontploffing in een drukke straat waar tenten waren opgezet om de pelgrims eten, drinken en een rustplaats te bieden. Zeker 200 mensen werden gewond. Een shi’itisch parlementslid, Bahaa al-Araji, zei dat de regering een deel van de verantwoordelijkheid droeg omdat zij onvoldoende bescherming had geboden. De afgelopen twee jaar zorgde het machtige Leger van de Mahdi voor de veiligheid. Maar „dit jaar liggen de zaken triest genoeg anders”, aldus Araji.

Bij de noordelijke stad Mosul bestormden gewapende mannen gisteren een gevangenis en bevrijdden er ongeveer 140 gedetineerden. Maar volgens een Iraakse legerwoordvoerder werden de meesten korte tijd later weer opgepakt. Volgens sommige bronnen werd de operatie uitgevoerd door tientallen, mogelijk 300 strijders van de Islamitische Staat in Irak, een door Al-Qaeda-in-Irak gedomineerde coalitie van extremisten. (AP, Reuters, AFP)