Zware aardbevingen op Sumatra

Twee aardbevingen hebben op het Indonesische eiland Sumatra vanmorgen aan zeker zeventig mensen het leven gekost. Omdat honderden gebouwen zijn ingestort, wordt verwacht dat het dodental zal oplopen. Uit afgelegen gebieden is nog geen informatie over slachtoffers of schade binnengekomen.

Het epicentrum lag onder de plaats Solok, ten noorden van de West-Sumatraanse provinciehoofdstad Padang. De eerste beving, even voor elf uur ’s ochtends plaatselijke tijd, had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. De tweede, om één uur, van 6,0. Beide vallen in de categorie ‘zware aardbevingen’, en werden ook in de buurlanden Maleisië en Singapore gevoeld.

Veel inwoners van het getroffen gebied zitten vast in hun huizen. In Solok (50.000 inwoners) zijn honderden gebouwen bezweken. Vanmorgen waren er veertien doden geteld. Op een speelplaats werden twee kinderen en een leraar bedolven toen een gebouw over hen heen viel. Drie mensen kwamen om toen brand uitbrak in hun ingestorte huis. Volgens de burgemeester van Solok heeft de behandeling van de gewonden prioriteit. De meeste van de tientallen gewonden die bij ziekenhuizen werden binnengebracht, hebben botbreuken en open wonden. Er werden tenten opgeslagen voor noodhulp en noodopvang.

In Padang werd een ziekenhuis op chaotische wijze geëvacueerd. Twee- tot driehonderd patiënten, sommigen strompelend, volgden hun in paniek naar buiten rennende artsen en verpleegkundigen, zo meldt het Indonesische Metro TV.

Hoewel de autoriteiten geen aanleiding zagen een waarschuwing voor een tsunami uit te geven, waren duizenden inwoners van Padang (driekwart miljoen inwoners) toch zo bang dat ze naar hoger gelegen gebied vluchtten. Een tsunami bleef echter uit. (AP, Reuters, AFP)