Zimbabwe staakt steun zwarte boeren

De regering van Zimbabwe zal de financiële steun aan nieuwe zwarte boeren, zakenlieden en politici die profiteerden van de verdrijving van blanke landeigenaren volgend jaar staken. Dat heeft het hoofd van de Centrale Bank, Gideon Gono, bekendgemaakt.

Gono geeft toe dat de verdrijving van de duizenden blanken catastrofaal is geweest voor de economie en hij weigert nog langer geld te stoppen in het omstreden landhervormingsprogramma. „Zeven jaar geleden hebben we ons land teruggewonnen maar nog steeds blijven we naar de regering kijken voor hulp. (…) Volgend seizoen moeten de boeren maar op hun eigen benen staan.”

De ingreep is onvermijdelijk geworden nu de regering bankroet is en de inflatie is opgelopen tot 1600 procent. De meer dan 11.000 nieuwe boeren ontvingen tot vorig jaar december 147 miljard Zimbabweaanse dollars, omgerekend zo’n 16 miljoen euro. Het besluit zal vooral politici, ambtenaren en aanhangers van de regeringspartij treffen, die de boerderijen voornamelijk gebruikten als weekendhuisjes. Ze worden ook wel ‘mobieletelefoonboeren’ genoemd, die hun landerijen besturen op afstand. Gono beschuldigt sommige boeren er van subsidies door te verkopen en leningen niet terug te betalen. Eerder waarschuwde de regering al nieuwe zwarte boeren te verdrijven als ze hun land niet goed zouden gebruiken.

Zwarte keuterboeren die de afgelopen jaren in opdracht van de regering de landerijen bezetten, klagen al sinds het begin over het gebrek aan staatssteun. Met het vertrek van de blanke boeren verdwenen ook de meeste landbouwmachines en werd elektriciteit en water afgesloten. Kunstmest en zaadjes voor nieuwe aanplant bereiken de landerijen vaak te laat of helemaal niet. Op de meeste landerijen in Zimbabwe groeit nu onkruid.

De Amerikaanse organisatie Early Famine Warning System die de voedselsituatie van Afrikaanse landen in de gaten houdt, waarschuwde deze week dat Zimbabwe dit jaar 700.000 ton maïs tekort komt om de bevolking te voeden. Het hoofd van de Centrale Bank zei vorige week dat het „een schande” was dat Zimbabwe tegenwoordig afhankelijk is van voedselimporten.

Zimbabwe was voor 2000 de belangrijkste graanproducent in zuidelijk Afrika. Miljoenen Zimbabweanen zijn nu afhankelijk van internationale voedselhulp. Artsen, verplegers en onderwijzers staken al weken omdat hun maandsalarissen ontoereikend zijn om te voorzien in de eerste levensbehoeften.