Wielerunie akkoord met Parijs-Nice

De crisis in het wielrennen is voorlopig bezworen. De internationale wielerunie UCI heeft gisteren na uren onderhandelingen groen licht gegeven voor de rittenkoers Parijs-Nice die zondag begint.

De UCI had ploegen verboden aan die wedstrijd deel te nemen.

„We hebben een overeenkomst waar we nu mee kunnen leven”, verklaarde Patrick Lefevere, vertegenwoordiger van de wielerploegen, na negen uur onderhandelen. De organisator van Parijs-Nice – het Franse ASO dat ook de Tour de France organiseert – lijkt voorlopig als winnaar uit de strijd te zijn gekomen. Dit bedrijf wil, net als de organisaties van de rondes van Italië en Spanje, zelf bepalen wie deelneemt aan hun wedstrijden en ook niet commercieel gebonden zijn aan de ProTourcyclus.

De UCI wil, vergelijkbaar met de Champions League in het voetbal, één competitie van ProTour-wedstrijden waarvan zij de baas is. Sinds de introductie van de ProTour in 2005 zijn er problemen met de directies van de drie grote rondes over de zeggenschap. Voor dit jaar is een compromis gesloten, voor de lange termijn moet in het najaar een akkoord zijn bereikt.

Het conflict spitste zich de afgelopen weken toe op de deelname van de twee nieuwkomers naast de bestaande achttien ProTourploegen, Unibet.com en Astana. De organisaties hebben vastgehouden aan hun eis zelf te bepalen of die twee worden toegelaten. Wel kunnen zij via ‘wildcards’ alsnog een uitnodiging krijgen, maar zeker is dat niet. Voor Parijs-Nice betekent het bijvoorbeeld dat Unibet.com, geleid door de Nederlander Jacques Hanegraaf niet mag deelnemen, ondanks het bezit van een ProTourlicentie.

Hanegraaf noemt akkoord tussen UCI en de organisatoren van de drie grote ronden ‘onacceptabel’. „We gaan onze rechten afdwingen bij al die partijen die ons tekort hebben gedaan”, zei hij vanochtend. Meer wilde de voormalige coureur niet over de juridische plannen kwijt. Unibet.com voelt zich geslachtofferd door de UCI en de IPTC, de vereniging van wielerploegen die gisteren de ronde-organisaties tegemoet kwamen. „De wielrennerij is niet rijk aan principiële mensen. Wij zijn het kind van de rekening.”

Afgelopen vrijdag deden de wielerploegen na crisisberaad in Brussel een ultieme oproep aan de UCI en de organisatoren van Giro, Tour en Vuelta om tot een akkoord te komen. Zij leken voor een keuze te worden gesteld: of loyaal blijven aan de UCI in het streven de ProTourcylcus overeind te houden, of toch van start gaan in Parijs-Nice. Qua publiciteit behoort de etappekoers tot de vijf belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Vooral sponsors zouden zich heftig tegen een boycot van ‘de rit naar de zon’ hebben verzet.