VN laken positie kinderen zigeuners

BERLIJN. Een miljoen kinderen van Roma in Zuidoost-Europese landen zijn `onzichtbaar`. Zij zijn niet geregistreerd en zijn verstoken van onderwijs en gezondheidszorg. In Bosnië gaat 80 procent van de kinderen van de grootste etnische minderheid van Europa niet naar school. In Albanië, Bulgarije en Roemenië betreft het tot 40 procent van de Roma-jeugd. Dat maakte Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties (VN), gisteren bekend op een persconferentie in Berlijn. Volgens de organisatie zijn de Roma-kinderen in Zuidoost-Europa op grote schaal de dupe van schendingen van de mensenrechten. Unicef-functionarissen pleitten voor een verbetering van de levensomstandigheden van de kinderen, waardoor zij uit de ”helse spiraal van armoede” kunnen ontsnappen. Van de acht tot tien miljoen Roma leeft de overgrote meerderheid onder de armoedegrens. Twee op de drie families lijdt van tijd tot tijd honger.