Twee bewindslieden, vier paspoorten

Mensenrechten

Ik heb geen enkele moeite met een dubbele nationaliteit voor een bewindspersoon, zolang de tweede nationaliteit er maar een is van een land dat belangrijke mensenrechtenverdragen zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft ondertekend en geratificeerd en de bepalingen ook daadwerkelijk uitvoert.

Rob Korving

Wereldpaspoort

Wat is nou een paspoort? Niks meer of minder dan een identificatiebewijs uit een bepaald land. Zeker is dat iemands loyaliteit niet afhangt van het wel of niet hebben van een paspoort. Het wordt tijd dat we beginnen met een Europees paspoort en dan heel snel overstappen naar een wereldpaspoort.

Pim Gillisen

Wilders heeft gelijk

Ik ben het vaak oneens met Geert Wilders, maar in deze zaak heeft hij gelijk. Door een paspoort van een bepaald land te hebben, onderwerpt men zich aan de wetten van dat land. Voor een bewindspersoon is dat onaanvaardbaar.

Wim Bussink

Loyaal zonder pas?

Geert Wilders heeft een punt, alleen zijn staving is dubieus. Een dubbele nationaliteit en een hoge functie in de Nederlandse politiek, daar zit iets tegenstrijdigs in. Ik denk dat de opstellers van de Grondwet een dergelijke situatie niet voorzien hadden. Wilders beweert echter dat de dubbele nationaliteit voor een gebrek aan objectiviteit zou zorgen. Zouden de bijna-excellenties zich minder Turks of Marokkaans of minder verwant met hun geboorteland voelen als ze enkel de Nederlandse nationaliteit hebben? Ik dacht het niet.

Christophe Vermeulen

Uitslag stelling ‘Mogen bewindslieden een dubbele nationaliteit hebben?’

Ja 42 procent (1346)

Nee 56 procent (1789)

Weet niet 2 procent (61)

Kijk voor meer reacties opwww.nrc.nl/discussie