Turner Van Gelder terug aan de ringen

Turner Yuri van Gelder komt zondag 18 maart voor het eerst weer in actie sinds hij eind oktober rust nam wegens een schouderblessure en mentale problemen. In Bergen op Zoom neemt de ringenspecialist dan deel aan de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Europese kampioenschappen. Hij laat de eerste wereldbekerwedstrijd, in hetzelfde weekeinde in Parijs, schieten.

„Yuri traint sinds drie weken weer met volle belasting”, zei zijn trainer Bram van Bokhoven gisteren tegenover het persbureau ANP. „In Bergen op Zoom zal hij zijn vertrouwde oefening doen met een nieuwe afsprong. De moeilijkheidsgraad van de oefening is hetzelfde (17,2) maar deze sprong geeft minder kans op discussie.” Eind april zijn de EK in Amsterdam. Voor de mannen zijn er twee kwalificatiemomenten, de tweede is 31 maart in Halsteren.

Later op de dag, in het tv-programma Holland Sport, bevestigde Van Gelder zijn rentree. Hij sprak ook over zijn mentale problemen van de afgelopen tijd; enige tijd kon hij de druk van de topsport niet meer aan. Van Gelder ontkende het gerucht dat hij cocaine zou hebben gebruikt.

De turner en zijn coach hebben bewust gekozen voor een terugkeer in de luwte. „Yuri wil eerst in een Nederlandse wedstrijd weer rustig zijn oefening draaien. Bij een wereldbeker moet hij er weer gewoon voor honderd procent staan.” De internationale terugkeer is in het Duitse Cottbus waar van 23 tot en met 25 maart de tweede wereldbekerwedstrijd wordt gehouden. Van Gelder werd vorig jaar derde op ringen bij de WK, het jaar ervoor won hij goud.