Test op kanker onbetrouwbaar

KWF Kankerbestrijding waarschuwt tegen testen die claimen in een vroeg stadium kanker te kunnen opsporen. De testen maken gebruik van biomarkers. Dat is een techniek waarmee afwijkingen in het lichaam kunnen worden opgespoord via bijvoorbeeld eiwitten. De testen zouden niet altijd even betrouwbaar zijn. Een verhoogde hoeveelheid van een bepaald eiwit in het bloed kan wijzen op prostaatkanker, maar kan ook een minder ernstige oorzaak hebben, waardoor mensen onnodig ongerust worden gemaakt. De onderzoekers verwachten de komende jaren een flinke toename van commercieel verkrijgbare testen. KWF Kankerbestrijding wil dat de overheid kwaliteitseisen gaat opstellen en dat de testen worden voorzien van een door de overheid gecontroleerde bijsluiter, net als bij geneesmiddelen het geval is. (ANP)