Televisie Voorkeur

Maart is bij Veronica de automaand. Vanavond wordt de eerste aflevering van het vierdelige programma De auto top 100 uitgezonden, waarvoor 10.000 kijkers hun topvijf hebben ingestuurd. Veronica, 22.30-23.10u. FILES - Picture taken 14 October 2006 shows the logo of German carmaker Porsche in a rim of a 2007 model displayed at the South Florida International Auto Show in Miami Beach. Porsche, the German maker of luxury sports cars, revised upwards 05 March 2007 its figures for earnings in the six-month period to January. AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT AFP

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor een onderzoek naar een welbekende ergenis: het moeizame bellen met bedrijven. Verder een reportage over de dreigende sluiting van de scholen van Stichting Islamitische Basisscholen in Amsterdam. Wat houdt dit in voor de leerkrachten en de 600 leerlingen van die scholen?

Nova. Een beschouwing over La Vie en Rose, de nieuwe biografische film over de Franse chansonnière Edith Piaf (1915-1963), met commentaar van onder anderen de Nederlandse zangeres van chansons, Wende Snijder. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

De film van mijn leven. Diane Tummeleer verzorgt dag en nacht haar zoon Georges, die zwaar geestelijk gehandicapt en autistisch is. Over haar zware leven werd in 1985 een documentaire gemaakt, De moeder van Georges T., die op het filmfestival van Berlijn de Futuraprijs won. Hoe is de situatie tegenwoordig? De oorspronkelijke documentaire wordt later op de avond (23.45-0.35u.) op dezelfde zender vertoond. België 2, Canvas, 20.50-21.20u.

Dossier 2300: Gedwongen als meisje door het leven. Documentaire over David Reimer die als baby werd besneden, waarbij zijn penis ernstig werd verminkt. Op advies van medisch specialisten besloten zijn ouders hem tot zijn veertiende als meisje op te voeden. David koos er daarna voor om als man door het leven te gaan. Hij trouwde en stichtte een gezin, maar uiteindelijk liep het toch slecht af. RTL4, 22.55-23.55u.

Irak - Das verlorene Jahr. Reportage over de mogelijke oorzaken en politieke fouten die ertoe hebben geleid dat Irak in chaos, terreur en een burgeroorlog verzeild raakte. ZDF. 0.10-0.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Bert van der Veer, televisieregisseur én een blauwe maandag uitgever, vertelt over zijn nieuwe boek Uitgevertje spelen. Liesbeth List geeft commentaar bij de nieuwe biografische film La Vie en Rose over Edith Piaf . Verder is te gast grimeur Arjen van der Grijn, die de Vieze man, Jacobse en Van Es, Koos Koets en zwerver Dirk hun smoel gaf. Ned.3, 19.30-20.10u.

Het elfde uur. Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen debatteert Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen van het CDA met fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie, Agnes Kant van de SP en Femke Halsema van GroenLinks. Wordt dit het kabinet van ‘samen’ of van de betutteling? Is de kritiek van VVD, D'66 en GroenLinks ten aanzien van abortus, euthanasie en het homohuwelijk overtrokken? Zit de burger te wachten op een overheid die de aanval opent op vetzucht, alcoholmisbruik, koffieshops bij scholen of koopzondagen? Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. In verband met de verkiezingen voor de Provinciale Staten gaan de vier fractievoorzitters uit de Tweede Kamer met elkaar in debat. Te gast zijn Jan Marijnissen (SP), Mark Rutte (VVD), Jacques Tigchelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie). Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Are we nearly there yet? In de aflevering Cars van de reportageserie wordt een toekomstscenario geschetst waarbij het verkeer in 2025 is toegenomen met 40 procent. Daardoor wordt zelfs het simpelste tochtje een nachtmerrie. BBC2, 20.30-21.00u.

Natural world: Cheetahs: Fast track to freedom. Simon King, maker van natuurfilms, neemt de moederrol over bij twee cheetah-welpen als hun moeder door leeuwen wordt gedood. Dat betekent twee jaar vol spannende avonturen en de meest intieme momenten in het leven van een cheetah. Kunnen ze overleven in de rimboe? BBC2, 21.00-21.50u.

amusement

Man bijt hond. Morgen zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. In Zwolle is Willem Lucht van de Lijst Willem Lucht al bezig met de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Vorige week hield hij een partijcongres in Wijkcentrum Weyenberg. De opkomst viel met zeven aanwezigen tegen, maar de spanningen liepen hoog op. Ned.2, 18.55-19.25u.

digitaal kanaal

Cultura. In het journaal aandacht voor het nieuwe boek van Connie Palmen, Lucifer. De schrijfster zelf spreekt daarna met Hanneke Groenteman over de ontstaansgeschiedenis van haar roman I.M. (1998). Drie literaire critici: Jaap Goedegebuure, Carel Peeters en Willem Kuipers discussiëren vanaf 21.20 uur over de literaire waarde en betekenis van I.M., terwijl Palmen zelf wordt geconfronteerd met Yvonne Kroonenberg, een schrijfster met een totaal andere signatuur. Kroonenberg is schrijfster van o.a. Alles went behalve een vent. Vervolgens, om 22.10 uur, praat Michaël Zeeman met zijn gasten over boeken van Connie Palmen, F. Springer, J.J. Voskuil, Arnon Grunberg en Michel Faber. www.cultura.nl, 20.30-23.00u.

sport

NOS-UEFA Champions league: Arsenal-PSV. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Arsenal en PSV met voor- en nabeschouwing. Ook samenvattingen van andere wedstrijden. Ned.3, 20.00-23.35u.