Televisie Film van de Dag

De nieuwe (links) en de oude versie van Hollands Diep. Still Crazy Year: 1999 Director: Brian Gibson Bill Nighy Jimmy Nail PHOTOS12

Still Crazy. Een serieuze film maken over de uitwassen van de rockindustrie is sinds Rob Reiners hilarische parodie This is Spinal Tap (1984) moeilijk, zo niet onmogelijk. Oud-Rolling Stones-journalist Cameron Crowe kwam een heel eind met Almost Famous, geïnspireerd door zijn eigen ‘larger than life’-ervaringen met Led Zeppelin en andere jarenzeventigbands. De jaren zeventig staan ook aan de basis voor het door de scenaristen van The Commitments geschreven Still Crazy. Hierin doen een stel vijftigers die twintig jaar eerder aan de top stonden met de band Strange Fruit een poging tot comeback. Het leidt tot een film die satire à la This is Spinal Tap koppelt aan oprecht sentiment en empathisch meevoelen met de ouder (maar niet veel wijzer) geworden rockers. Met Stephen Rea, Bill Nighy, Jimmy Nail en Timothy Spall. De Schotse komiek Billy Connelly speelt hun roadie.

(Brian Gibson, 1998, GB), BBC1, 0.20-1.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg